Gazdaság

Borulhatnak a nyugdíj előtt állók tervei

nyugdijasok(960x640)(10).jpg (nyugdíj, nyugdíjasok konferenciája)
nyugdijasok(960x640)(10).jpg (nyugdíj, nyugdíjasok konferenciája)

A nyugdíjazáshoz viszonylag közelállók kétötöde, több mint négyszázezer ember szeretne dolgozni a nyugdíj után is, de erre csak töredéküknek van reális esélye – írja a Napi Gazdaság.

A ma még dolgozó vagy aktívan munkát kereső és öregségi nyugdíjban még nem részesülő 992 ezer 50-69 éves 41 százaléka szeretne nyugdíjasként dolgozni. Egyebek között ez derül ki a KSH nemrégiben publikált kutatásából – emlékeztet a lap, amely szerint nagy a különbség a nők és a férfiak munkavállalási kedve között. A nők – vélhetően háztartási és az unokák körüli teendőik miatt – mintegy 38, míg a férfiak 45 százaléka akar tovább dolgozni.

Az iskolai végzettséggel nő a munkavégzési kedv is, az alapfokú végzettségűek 37,7 százalékos arányát közel 9 százalékponttal múlja felül a felsőfokú végzettségűeké. A továbbdolgozni kívánók négyötöde szándékát anyagi okokkal magyarázta. Az idősebbek foglalkoztatását döntően befolyásoló nyugdíjrendszer évtizedek óta tartó folyamatos átalakítása éppen most lépett egy újabb szakaszba – állapítja meg a statisztikai hivatal. A korengedményes nyugdíjazás korábbi lehetőségei napjainkra gyakorlatilag megszűntek, viszont a nőknél új és hatását tekintve még nem ismert korkedvezményes forma lépett be a rendszerbe.


Fotó: Kummer János

A Napi Gazdaság a kutatásra hivatkozva azt írja, hogy a nyugdíjba vonulás “késleltetésének” megítélése – tisztán munkaerő-piaci szempontból – legalábbis ellentmondásos. Az idősebbek benntartása a munkaerőpiacon csökkentheti ugyan a nyugdíjalapokra nehezedő pénzügyi nyomást, de jelentősen gátolhatja a fiatalok munkához jutását, járulékfizetővé válását. A nyugdíjkorhatárhoz közelítő vagy azt éppen elérő korosztályok ráadásul igen nagy létszámúak (az ún. Ratkó-generáció), ami még inkább növelheti a társadalmi feszültséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik