Gazdaság

Sokat veszíthet, aki a párnacihában tartja a pénzét

A tranzakciós illeték is ludas abban, hogy egyre jobban ragaszkodunk a készpénzhez, még akkor is, ha ezzel nem feltétlenül járunk jól.

Magyarország „készpénznagyhatalom”, ha azt nézzük, a lakosság mennyi papírpénzt tart otthon – derül ki a Bankmonitor kutatásából. Jóval többet, mint a nyugat-európaiak, ahol az arány mindössze 2 százalék, nálunk több mint hatszor ennyi.

Az év végén pedig 143 milliárd forinttal még tovább növekedett az otthoni pénztartás. Ezzel reagált ugyanis a lakosság arra, hogy az idei évtől a készpénzfelvételre 0,3 százalékos tranzakciós illetéket kell fizetni, amit a bankok többnyire az ügyfelekre hárítanak. (A többi tranzakciónál „csak” 0,2 százalékos az illeték.)

A gond az, hogy talán sokan nem is gondolják végig, mivel jár, ha indokolatlanul sok készpénzt tartanak otthon.

Lecsúsznak például a kamatról. Persze lehet erre azt mondani, hogy a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése átfolyt a betéti kamatokba is. Azonban az is tény, hogy az infláció csökkenése miatt a reálkamat magasabb lett, mint korábban. A legjobb ajánlatoknál most a 3 százalékot is elérheti, ami elég magasnak számít nemzetközi összehasonlításban.

Aztán a banki készpénzfelvételnek is van költsége, és ott van pluszban a magasabb tranzakciós illeték is. Ha a készpénzezés helyett kártyával fizetnénk, ezeket a költségeket is megspórolhatnánk (bár van olyan bank, ahol a készpénzes vásárlásra is felszámíthatják a tranzakciós illetéket).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik