Gazdaság

Vigyázat! A kártyás vásárlás sincs mindig ingyen

Nem biztos, hogy megúszhatjuk a tranzakciós illetéket azzal, ha bankkártyával vásárolunk. Figyeljen, mert egyes kártyáknál így is ránk hárítják az új adót.

Az eddig sem volt kérdés, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket mi fogjuk megfizetni, mert ránk hárítják a bankok. De eddig úgy tűnt, ha kártyával vásárolunk, akkor talán megúszhatjuk. Erre utalt az is, hogy az év eleje óta nem egy bank visszakozott, és úgy döntött, mégsem szedi be a kártyás vásárlások után az ügyfelektől a sarcot. De nem mindegyikük állt be ebbe a sorba.

Ahol nem ingyenes a kártyás vásárlás

Így például a Budapest Banknál, az FHB-nál, a KDB-nél, a Kinizsi Banknál, az Oberbanknál, a Pannon Takaréknál és a Raiffeisennél is több olyan bankkártyatípus létezik, amelyeknél a vásárlásnál felszámítják a 2 ezrelékes (maximum hatezer forintos) tranzakciós illetéket – nézett utána a Pénzcentrum.hu.

A Citbank, az FHB, a Kinizsi Bank, az MKB, a Mohácsi Takarék és az UniCredit hitelkártyái között is több olyan van, ahol ránk verik az illetéket. Igaz, a Citibanknál csak akkor, ha idén igényeltük a bankkártyát. az FHB-nál pedig csak abban az esetben, ha január elseje után kötöttük meg a hitelkártya-szerződést. Vagyis a régebbi kártyák/számlák tulajdonosainak még egy ideig nem számítják fel a tranzakciós adót. Az MKB pedig akciós jelleggel tekint el ettől. Visszavonásig.

A kétezrelékes illetékteher azt jelenti, hogy ha százezer forintért vásárolunk, akkor 200 forintot hárít ránk a bank. Ha kíváncsi, pontosan melyik bankkártyáknál nem úszhatja meg az adót, kattintson!

Itt pedig arról olvashat, miért rettegünk mi magyarok a bankkártyás vásárlástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik