Gazdaság

Egy picit vastagodott a pénztárcánk

forint (forint, sziget, pénztárca,)
forint (forint, sziget, pénztárca,)

Januárban 223 800 forint volt a bruttó átlagkereset, a nettó pedig 146 600 forint. Nettóban kicsivel infláció felett nőtt a bérünk tavalyhoz képest.

2013 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 223 800 forint volt a KSH adatai szerint. A vállal­ko­zá­sok­nál dolgozók átlagosan 230 700, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás ke­re­tében – foglalkozt­atottak 211 700 forintot ke­restek. A köz­fog­lalkoztatottak átlag­keresete 82 100 forint volt. Nem­zet­gaz­­dasági szinten a bruttó kerese­tek 2,5 százalékkal (köz­foglalkoztatottak nélkül 2,8 százalékkal) halad­ták meg a 2012. januárit.

A fizetési toplista elején továbbra is a pén­zü­gyi, biztosítási tevékenységben dolgozók állnak (bruttó 458 300 forinttal), a végén pedig a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati dolgozók (bruttó 166 200 fo­rinttal).

Nettóban (a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül) átlagban 146 600 forintot vittünk haza. Ezen belül a fizikai foglalkozásúak átlag 105 300, a szellemi foglalkozásúak 187 700 forintos borítékot kaptak. Ez azt jelenti, hogy nettóban 3,9 százalékkal kerestünk többet, mint tavaly, miközben az infláció 3,7 százalékos volt. Vagyis hajszállal, de átlagban nőttek a reálkeresetek, amire egy ideje már nem volt példa. Persze ez annak köszönhető, hogy az infláció a korábbi 5 százalékos, illetve a feletti szintről lecsökkent. Nem annak, hogy a bérek kiugróan nőttek volna.

Ha a közszolgáltatásokat nem vesszük figyelembe, akkor a nettó kereseteknél átlag 4,2 százalékos a növekedés. A versenyszférában pedig idén januárban 4,6 százalékkal kaptak több bért a dolgozók átlagban, mint tavaly.

Idén a nettó bérnövekedés meghaladja a bruttó bérekét a “szuperbruttó” kivezetésének köszönhetően, míg a minimálbérek növekedése meghaladja az inflációt – magyarázza a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely. Mivel több ágazatban még nincs meg az idei bérmegállapodás, a bruttó bérek növekedése kissé gyorsulhat a következő hónapokban, ha már túl lesznek az alkukon – tette hozzá. A reálbérek növekedése pedig az infláció további visszaesése miatt erősödhet. Idén összességében 4 százalékos bruttó és közel 5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Így a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatására a reálbérek növekedése elérheti vagy kissé meg is haladhatja szerinte a 2 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik