Gazdaság

Évi hat hónapot dolgozunk ingyen

penztarca(960x640)(2).jpg (pénztárca, fizetés, forint, pénz)
penztarca(960x640)(2).jpg (pénztárca, fizetés, forint, pénz)

2010-ben még évi 4,3 hónapot dolgozott az államnak egy minimálbéres alkalmazott, idén viszont már csaknem fél évig teszi ezt mindenki – írja az mfor.hu.

A lap emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése óta gyökeresen megváltoztak a keresetekkel kapcsolatos szabályok. 78 ezerről 98 ezer forintra emelkedett a minimálbér, viszont az adózási szabályok is átalakultak. Bevezették az egykulcsos adót, a szuperbruttót, majd a félszuperbruttót, és kivezették az adójóváírást.

Immár ténylegesen egy kulccsal adózik minden jövedelemkategória. Mindennek eredője abban is megmutatkozik, hogy hány hónapig kell évente egy alkalmazottnak dolgoznia azért, hogy az adott évre eső állam felé fizetendő teljes járulékok és adók fedezetét megkeresse.

Az mfor számításai szerint legyen szó akár minimálbéres, akár egymilliós bruttó fizetésért dolgozóról, egyaránt közel fél évig, vagyis 5,8 hónapig kell dolgoznia ezért már ebben az évben. 2010-ben, a progresszív adórendszer idejében még lényeges különbségek voltak a keresetek függvényében az egyes adózók között. Egy minimálbéres alkalmazott akkor 4,35 hónapot dolgozott az állam zsebére évente, aki bruttó egymilliót keresett, az pedig 7 és fél hónapot – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik