Gazdaság

Ennyibe kerül egy gyerek az egyetemig

apa-gyerek (apa, gyerek, )
apa-gyerek (apa, gyerek, )

A középiskoláig havi 40 ezer forinttal lehet számolni, a továbbtanuló fiatal felnőttekre már havi 90 ezret is költenek a szülők.

A Generali Biztosító gyermekes és jövőben gyermeket tervező 18-59 év közötti embereket kérdezett a nevelés költségeiről.

A 1200 fős reprezentatív vizsgálat szerint csecsemőkorban átlag havi 25-35 ezer forintba kerül egy gyerek, középiskolás diáknál már 50 ezerrel lehet számolni.  Az egyetemistákra pedig körülbelül 90 000 forintot költenek a szülők havonta.

A születésétől az egyetem vagy főiskola végéig így 13-15 millió forint költséggel jár a gyereknevelés.

Három évvel ezelőtt majdnem ugyanez lett a kutatás eredménye.  Akkor 14,3 millió forintra becsülték a szülők a gyerekre költött összeget a születéstől az egyetemig. A biztosító szerint ez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésére.

Kiderült a kutatásból az is, hogy a szülők mire tartalékolnak, gyűjtenek. A legfontosabb cél a továbbtanulás (73%) és az otthonteremtés (57%) támogatása, de sokan tesznek le pénzt, amely bármire felhasználható (34%). Érdekes kimutatás, hogy a gyermeket tervezők magasabb arányban takarítanának meg a leendő gyermekük egészségügyi ellátására (40%) és külföldi továbbtanulására (29%), mint akik jelenleg is szülők (22%).

A Generali Gyermekjövő Program honlapján van egy kalkulátor, amely segít, milyen kiadásokra kell felkészülni a különböző életkorokban. Segít megtervezni és rendszerezni például a továbbtanulás, az esküvő és az otthonteremtés várható költségeit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik