Gazdaság

Ötből négy cég tartozik a NAV-nak

Biztonsági őr (Biztonsági őr)
Biztonsági őr (Biztonsági őr)

Majdnem kétmilliárd forint az adóssága egy kecskeméti cégnek. Az idén a virágosokra és a biztonsági őrökre vadásznak a revizorok.

Az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly majdnem 80 százalékban zárult adóhiány feltárásával. Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek – tudósít a feketelista.hu portál.

Ez azt is mutatja, hogy hatékonyabb lett a kiválasztás. Míg korábban egy program véletlenszerűen választotta ki a revízió alá vont cégeket, most előzetes kockázati elemzés alapján mennek ki az ellenőrök oda, ahol számítani lehet szabálytalanságra, csalásra. Vizsgálják a nyugtaadást, a be nem jelentett alkalmazottakat vagy a megjelölt gazdasági tevékenység valódiságát.

Az idén a virágosok, biztonsági őrök a fókuszban

Minden évben meghatározzák azokat a szakmai területeket is, amelyeket kiemelten ellenőriznek.  2013-ban általában a nagykereskedelmet, továbbá a dísznövény-, vetőmag-, műtrágya-kiskereskedelmet, a munkaerő-piaci szolgáltatást, valamint a biztonsági tevékenységet vizsgálják. Az átlagosnál nagyobb figyelmet fordítanak majd a csomagküldő és internetes kereskedelem, az adószakértői tevékenység, valamint a humán-egészségügyi ellátás területén tevékenykedő cégek adóbevallásaira.


(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Kecskeméti a topadós

A feketelista.hu összegezte azoknak a cégeknek listáját, amelyek adóhiánya a 2012. évben meghaladta a 100 millió forintot.  Az összegzésből kiderül, hogy 57 százalékuk budapesti székhelyű, amit a főváros nagyobb gazdasági súlya magyaráz.

A nagyvárosok általában 1-2 vállalkozással szerepelnek, kivéve Kecskemétet, ahonnan öt cég is bekerült a „toplistára”, sőt a listavezető is kecskeméti. Az Extra-Busines Kereskedelmi Kft. 1 891 471 000 forinttal a tavalyi első.

Feltűnő, hogy 12, több száz millió forint adóhiánnyal rendelkező cégnek kisközségekben van a székhelye.

Az is szembetűnő, hogy a százas lista vállalkozásainak 96 százaléka korlátolt felelősségű társaság; mindössze egyetlen részvénytársaság és három betéti társaság található közöttük.

A listát itt találja.

Több mint 340 milliárd forintot hajtottak be tavaly, ami 9 milliárddal több az egy évvel korábbi összegnél.  Több volt az inkasszó 15 százalékkal, a jövedelemletiltás 3 százalékkal, az ingóvégrehajtás 5 százalékkal, ez utóbbin belül az autólefoglalás 7 százalékkal.

Sokba kerül a mulasztás, csalás

A feltárt adóhiányt adóbírsággal és késedelmi kamattal toldják meg. Így az adó befizetésén felül 50 százalék bírság terheli a mulasztót, sőt bizonyos esetekben, például a könyvelés meghamisítása esetén a bírság az adóhiánynak akár 200 százaléka is lehet. A késedelmi kamat pedig – mindaddig, amíg az adóhátralékos ki nem egyenlíti tartozása összegét – a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatának kétszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik