Gazdaság

Bevásárlókosár: ez olcsóbb a Tescónál

piac (piac)
piac (piac)

Most hétvégén irány a piac!

Elég nagy drágulás volt sok zöldségnél a héten: a szokásos bevásárlókosaras táblázatunkban szinte több az áremelést jelző piros szín, mint a szinten maradó vagy csökkenő árakat mutató fekete vagy zöld. Különösen nagy drágulás volt a hipermarketekben, ahol mindössze két általunk kigyűjtött terméknél maradt a múlt heti ár, s csak egynél volt csökkenés. Ráadásul mindössze két terméknél – a vöröshagymánál és a fehér fejeskáposztánál – a legolcsóbb Budapesten a 8 szupermarket leggyakoribb ára.

Ez azt jelenti, hogy ezen a héten inkább piacon érdemes bevásárolni.

Csodás csarnok

Túl nagy meglepetést talán nem okoz, hogy ezen a héten is Budapest talán legnagyobb kiterjedésű piaca, a Fővám téri vásárcsarnok volt összességében a legolcsóbb: a paprika és a paradicsom ára például országos szinten itt volt a legjobb. A paprika egyébként sok árusnál már hazai üvegházas, a paradicsom azonban még jellemzően import, akár koktélparadicsomról, akár gömb-, akár fürtös kiadásról van szó.

A húsfélék is itt a legolcsóbbak, különösen a szupermarketbéliekhez képest.

Kétszázas krumpli

Egyelőre szerencsére mi sem utal arra, hogy a krumplitermesztők által várt drágulás bekövetkezne. Korábban volt, hogy 300 forintos kilónkénti árat is kilátásba helyeztek, ám egyelőre stabilan 200 forint alatt van a krumpli kilónkénti ára. Persze ez is kétszer annyi, mint a jobb években, ám az AKI megfigyelései szerint egyelőre a hazait árulják a kereskedők. (Az import drágább lenne.)

Cikkünk megjelenés után a Lehel piac üzemeltetőitől azt a jelzést kaptuk, hogy  Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján elérhető árakhoz képest aktualizált árlistájuk ide kattintva érhető el.


A táblázatra kattintva nagyobb méretben is megnézheti!Forrás: Hír24

 

Kisütötték: így emelik a kenyér árát a pékek

Úgy tűnik, sikerült a pékeknek az igényesebb kenyerek árát megemelni: az év nyolcadik hetében 360 forint körül volt a fehér kenyér ára az üzletláncokban adataink szerint. Év elején még ugyanez a kenyér – az Erzsébet-kenyér – 280 forint körül volt, ami majdnem 30 százalékos áremelés.

Már januárban is drágult a kenyér, akkor a Központi Statisztikai Hivatal szerint országos átlagban 291 forint volt a fehér kenyér. 2009-ben például még 250 forint alatt volt egy kiló, tehát évek óta emelkedik a kenyér ára.

A kenyér drágulása mögött az áll, hogy a pékek igyekeznek az alapanyagárak – főleg a liszt – árának emelkedésére hivatkozva többet kérni. A Pékszövetség elnöke, Septe József az InfoRádiónak azt mondta: az ágazatot csak egy legalább 20 százalékos mértékű emelés húzná ki a bajból, és ez sem jelentene extra profitot, csak stabil termelést.

Egyelőre kétséges, hogy végre is tudják-e hajtani ezt az emelést az egyre árérzékenyebb magyar piacon: január óta ugyan majdnem 30 százalékkal nőtt az Erzsébet-kenyér ára, ám a többi – az Agrárgazdasági Kutatóintézet által követett – fehér kenyérféle ára egyelőre nem ugrott meg drámain. Sőt, a Tesco például múlt héten bepróbálkozott a 355 forintos árral, ám ezt erre a hétre visszavette a korábbi 149 forintra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik