Gazdaság

A kicsi, drága tojást vesszük

Tojás (tojás)
Tojás (tojás)

Úgy látszik, nem nagyon érdekel minket, mikor kapunk többet a pénzünkért. Hiába, hogy kilóra jobban járhatunk az M-es vagy az L-es tojással, nekünk a darabár számít. Ezért többen veszünk S-est.

E heti bevásárlókosarunkban annak néztünk utána, vajon átformálta-e tojásvásárlási szokásainkat az, hogy tavaly augusztustól kilóra is ki kell írni mennyibe kerül. De még mielőtt erre a kérdésre választ adnánk, nézzük, hogyan alakultak az árak.

Ami feltűnő, és a kiválasztott termékek mindegyikére igaz lehet általánosságban, hogy ezen a hétvégén Budapesten olcsóbban vásárolhatunk a piacokon, mint a hipermarketekben. A krumpli ára is az áruházláncokban lépte át egyedül a 200 forintos lélektani határt. Vidéken például fele ennyiért is kapni.

Ha valaki tartja a nagyböjtöt, ami a héten, hamvazószerdán kezdődött, az örülhet, mert számos zöldség és gyümölcs ára nem emelkedett, vagy éppen csökkent. Persze ezt a sort továbbra sem a paprika meg a paradicsom vezeti, hanem például a kertekben kitelelő kelbimbó. Érdekes viszont, hogy a sütőtök ára szinte mindenütt felment. Ha kíváncsi, mit jelent ez azokon a helyeken, ahol vásárolni szokott, nézze meg táblázatunkat.


Kattintson a képre a teljes táblázatért!

Kevesebb tojást veszünk, és inkább a darabárat nézzük

Több áruházláncot is megkértünk, jelezzék, náluk átalakult-e a kereslet amiatt, hogy tavaly augusztus elseje óta a kilós árat is ki kell írni a tojásra. Ettől elméletileg mi vásárlók hajlamosabbak lennénk rá, hogy ne a darabra legolcsóbb S-es tojást vegyük meg. Mert az kilóra többnyire drágább, mint a nagyobb M-es vagy L-es. De a gyakorlat, úgy tűnik, nem igazolja ezt a feltevést.

A Lidl azért nem tudott ebben a kérdésben érdemi információt adni, mert mint válaszukból kiderült, náluk csak közepes méretű, M-es tojás szerepel a kínálatban.

Az Auchanban viszont kapható mindhárom méret, s kérésünkre összehasonlították, hogy a rendelet hatályba lépése előtti és utáni pár hónapban hogyan alakultak a tojásvásárlási szokások. Emlékeztettek arra is, hogy volt még egy változás ebben az időszakban: legkésőbb tavaly július 31-ig kellett a tojótyúkot tartóknak lecserélniük a hagyományos ketreceket. S mivel a ketrecek átalakítása pluszköltségeket jelentett, a tojások átlagára néhány hónap alatt mintegy 10 százalékkal megnőtt. Azt is elárulták: bár így a tojások eladásából származó forgalom növekedett náluk, az eladott darabszám csökkent.

Éppen ez az áremelkedés lehetett az oka, hogy a kilós árkiírástól várt tendencia nem érvényesült. Hiszen a kisebb, darabra olcsóbb tojások népszerűsége megnőtt: a korábbinál 15 százalékkal több S-es méretű tojás fogyott. Miközben az M-esből 10 százalékkal kevesebbet vettek a vásárlók, az L-es méret eladása pedig érdemben nem változott. Pedig az M-es és L-es áru kilogrammonkénti ára jellemzően kedvezőbb – erősítette meg az Auchan.

Más oldalról közelítve viszont az derül ki, hogy összességében náluk mégiscsak az M-es tojás a legkelendőbb. Ugyanis a megvásárolt dobozok 60 százaléka ilyen, míg az S-es aránya csak 30 százalék, az L-esé pedig mindössze 10 százaléknyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik