Gazdaság

Kevésbé luxus a paradicsom meg a paprika

paradicsom (paradicsom, zöldség, )
paradicsom (paradicsom, zöldség, )

Végre egy jó hírrel is tudunk szolgálni azoknak, akik télen is szeretnek a reggeli vagy a vacsora mellé egy kis friss zöldséget (paradicsomot, paprikát, uborkát) enni.

Mert ugyan a paprika, paradicsom, uborka ára még mindig nem túl pénztárcakímélő, de aki mégis így ringatná magát egy kis tavaszi illúzióba, az most olcsóbban megengedheti ezt a „luxust”. Bevásárlókosarunkból ugyanis az derül ki, hogy a múlt héthez képest a megfigyelt árusítóhelyek többségében csökkent a paradicsom ára (vagy szinten maradt). S a paprika és az uborka is csak egy-egy helyen drágult, egyébként hasonló trendet követett. Ugyanilyen jókat még a narancsról tudunk elmondani.

A hónapos retek ára viszont inkább felfelé kúszott, néhány piacon az újhagymáé is. A gombák és a mák fogyasztói ára szintén több helyen felment, és a sütőtökért is nem egy piacon többet kérnek, mint egy hete.

A székesfehérvári piacon ismét nem moccantak az árak, és a nyíregyházin is csak három vizsgált zöldségnél. Győrben most volt egy kis mozgás. Kiderült, az ottani hús- és hentesáru kereskedők áraikat éves szinten két-három alkalommal változtatják mindössze, ami általában 100-200 forintos áremelkedéseket jelent. Ezenkívül idényszerű akcióik vannak (pl. kocsonyaszezon, grillszezon). Zöldség-gyümölcs árusítóik is idényszerű árváltozásokról számoltak be.

Budapesten csak a vöröshagyma és a káposzta olcsóbb a hipermarketekben, mint a piacokon.


Kattintson a táblázatra a nagyonbb méretért! (Forrás: Hír24)

Áprilistól lehet olcsóbb a primőr

Akik fóliáznak, azoknak nagy tételben éri meg a dolog, a jelentős költségek miatt. Ők az úgynevezett integrált termelők, akik egész évben tudnak szállítani a hipermarketekbe, hiszen ma már egész évben van igény mindenféle zöldségre – mondta el megkeresésünkre a FruitWeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács zöldség főbizottságának elnöke, Kádár András. És ma az áruházláncokban fogy el a friss zöldség 70-80 százaléka – tette hozzá.

Akik kicsiben fóliáznak, azoknak egyre nehezebb a dolguk (az említett magas fűtési és energiaköltségek miatt). Ők szórványosan megjelenhetnek már mostanában kisebb mennyiségű friss áruval a kisebb piacokon.

De egyébként nem igazán jellemző manapság, hogy január végén a hazai fóliákban paradicsomot, paprikát, uborkát, salátát termelnének. Ezeknek az áruknak 80 százaléka importból való.

A magyar fóliákból származó hajtatott áru (paradicsom, paprika, uborka, karalábé, karfiol stb.) április közepére, végére jelenhet meg a hazai piacokon. S ekkor a szakember szerint egy kicsit enyhülhetnek is a primőrök árai.

A magyar hónapos retek pedig februárban kerülhet nagyobb tételben a polcokra, ami szintén kicsit lenyomhatja majd az árakat. A retek elsősorban a Csongrád megyei fóliasátrakból kerül ki.

Megtudtuk azt is, hogy a hazai zöldhagyma nagy része nem most terem, hanem „lábon teleltetik”, fagymentes helyen, és onnan szállítanak.

A székesfehérvári piacon egy két helyen már van újhagyma, 60-70-130-150 forintért csomója. Győrben a primőr árut márciusra várják (retket, kígyóuborkát, paradicsomot). Ott arra számítanak, a primőr áruk árai hasonlóak lesznek, mint az előző időszakok import áruié.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik