Gazdaság

Így szerezhet olcsón biozöldséget

zöldségek (répa, saláta, )
zöldségek (répa, saláta, )

Már nálunk is terjed a termelői dobozos rendszer.

Tavaszig már nagyon nagy változások nem várhatók a piaci zöldségárakban: már 100-150 forintért kaphatók a gyorsan beérő üvegházi növények mint a saláta, a retek vagy az újhagyma. Ezek egyelőre kicsit ványadtak a kevés fénytől, de ki ne éhezett volna ki a friss zöldségre a tél alatt?

Azoknak a zödségeknek az ára, amelyek még tavaly termettek, már nem nagyon nőtt: a krumpli 200 forint, a hagyma 150-160 forint. A narancs drágult valamelyest, de ezzel együtt is olcsó: 2-300 forint.

A nyári zöldségek közül a paprika ára mutatja a legnagyobb szórást: 500 forinttól 1­000 forintig terjeg a kilónkénti ár. Sok helyütt megjelent a magyar primőrpaprika, de paradicsomból még a marokkói import koktélparadicsom a legolcsóbb.

Ha a lehető legjobb árakat akarjuk elérni a hétvégi bevásárlásnál, akkor a Fővárosi Vásárcsarnokot ajánljuk: ez volt a legtöbb kategóriában a legolcsóbb.

Nyissa meg a táblázatunkat, ha szeretné látni az Ön piacán az árakat.

 

Dobozoljon Ön is

Így tél vége felé egy kosár zöldség nem olcsó mulatság. Kivételesen mégsem a spóroláshoz adunk tippeket: egy más szempontot is szeretnénk felvetni.

Azt, hogy hogyan lehet nagyanyáink zamatos, vegyszermentes zöldségeihez hozzájutni viszonylag jó áron.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában népszerű dobozos zöldségszállítási rendszer már Magyarországon is viszonylag bejáratott, különösen Budapesten. Ennek keretében pár ezer forintért egy, a kereskedő vagy a termelő által összeállított dobozt kapunk, amelyben zöldségek és gyümölcsök vannak.

Van olyan szállító, amely valójában inkább webáruházként működik, tehát az ember összeválogatja, mit szeretne, leadja a rendelést, majd átveszi vagy kiküldeti magához futárral. S van olyan is, ahol mindössze egy kisebb vagy egy nagyobb heti csomagból lehet választani. A zöldségek és gyümölcsök mellett a legtöbb áruházban lehet szörpöket, lekvárokat is vásárolni, s van ahol a hús- és pékáru, illetve tejtermékek is vannak.

Ezek az áruk nem olcsók, (általában jó 30-40 százalékkal drágábbak a legolcsóbb piacinál) de olyanok, amelyekkel a piacon is találkozhatunk a drágább zöldségeseknél, csak itt bio vagy vegyszermentesen termelt árut kapunk érte. Az egyik boltban például a sárgarépa kilója a piaci 200 forint helyett 310 forint. Az 510 forintos csiperke gomba még olcsóbb is, mint másutt.

A dobozok üzleti logikája ugyanis az: ha a termelő közvetítők nélkül, közvetlenül tud értékesíteni a fogyasztóknak, akkor elég tisztességes bevételre tud szert tenni, s nem kényszerül rá a munkaerőkímélő vegyszeres módszerekre. A fogyasztó pedig így zamatos biozöldséghez jut egészen kedvező áron.

Néhány dobozszállító:

http://www.nyitottkertfutar.hu/index.php/webaruhaz

http://szatyorbolt.hu/

http://www.zoldmajor.hu/

http://nekedterem.hu/default.aspx

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik