Gazdaság

Nem kerülünk csávába a csávázó miatt

Nem kell attól félni, hogy Brüsszel betiltja a vetőmagok védelmét szolgáló Magyarországon használt szert.

Szó sincs arról, hogy belátható időn belül betiltanák az Európai Unióban a neonikotinoid tartalmú vetőmagcsávázó-szereket, Brüsszel csupán szakmai véleményeket kért be a témában – mondta a közrádióban az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt közölte: a vetőmagokat támadó talajlakó kártevők ellen hatásos szert zöldszervezetek szeretnék kivonatni a forgalomból a méhekre gyakorolt káros hatása miatt.

Mivel hazánkban a vetőmagtermesztés és a méhészet is sok családnak ad munkát, ha környezetvédelmi gond lenne a szerrel, az biztosan jelentkezne nálunk. Erről azonban nincs szó, így a szaktárca kiáll a jelenlegi állapot mellett – tette hozzá a helyettes államtitkár. Szerinte az eddigi tapasztalatok szerint a csávázószer méhészeti szempontból „teljesen ártatlan”, ha gond lenne vele, Magyarország lenne az első, aki azt jelezné.

A Vidékfejlesztési Minisztérium előzőleg tudatta, hogy még a Nyugat-Európában is igen aktív méhészek sem támadják a neonikotinoid alapú és fipronil hatóanyagú csávázószerek használatát. Magyarországon csak akkor lenne tiltás, ha esetleg az Európai Unió teljes területén betiltanák a neonikotinoidok használatát. A hibrid vetőmagtermesztésben szinte teljes mértékű a neonikotinoidok alkalmazása. Ma jelenleg szinte minden anyamagot ilyen típusú termékekkel csáváznak. Ha kivonják, nincs helyettesítő termék és védelem nélkül maradhat a hibrid vetőmag-előállítás – emlékeztetett a szaktárca.

Korábban francia és brit kutatók a neonikotinoid csoportba tartozó rovarirtókat vizsgálva arra jutottak, hogy a szer eljut a virágzó növények nektárjába és virágporába is, így pusztító károkat okozhatnak a méhkolóniákban. Tabajdi Csaba egyébként már az Európai Parlament elé vitte a méhek egészségének kérdését, de sajnálatára nem kapott többséget javaslata, hogy nevezzék meg a méhekre leginkább veszélyes növényvédőket. „A jövőben folytatom a küzdelmet, hogy neonikotinoidot (klothianidin, thiakloprid, imidakloprid, thiamethoxam), fenilpirazolt (Fipronil) és piretroidot, valamint a Chlorpyrifos vagy Dimethoat hatóanyagokat tartalmazó szereket kevésbé káros anyagokkal helyettesítsék” – közölte akkor a szocialista EP-képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik