Gazdaság

Elfogadhatatlan az adószám törlése

A BKIK szerint helyes, hogy az adóhatóság vissza akarja szorítani a feketegazdaságot. Viszont az adószám-felfüggesztést és -törlést kifejezetten vállalkozásellenes lépésnek tartják.

Az állami adóhatóság 2006 szeptemberétől alkalmazza az adószám felfüggesztést, illetve a felfüggesztést követő törlést. A feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés érdekében tavaly januártól annyiban lettek szigorúbbak, hogy felfüggesztés nélkül is törölhetik az adószámot.

Ekkor törlik vagy függesztik fel az adószámot:

Az adóhatóság 2012. január 1-jétől három esetben függeszti fel a vállalkozások adószámát (a hazait és a külföldit is):

  1. Ha a postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal „címzett ismeretlen” jelzéssel érkezik vissza hozzá, és/vagy ha a megfelelő levélszekrény híján kézbesíthetetlennek tekinti az iratot.
  2. Ha az adózó székhelyén végzett helyszíni eljárás alapján hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó nem található a székhelyén.
  3. Ha az adózó az adóbevallási vagy adófizetési (adóelőleg-fizetési) kötelezettségének a törvényi határidőtől, illetve az esedékességtől számított 365 napon belül (az állami adóhatóság felszólítása ellenére) nem tesz eleget.

Az adóhatóság törölheti is az adószámot, ha az adózó bejelentett székhelye nem valós cím, vagy a képviselőt az állami adóhatósághoz nem jelentette be, továbbá, ha a bejelentett személy nem valós személy.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azonban főleg azt sérelmezi, hogy az adóhatóság több ezer olyan vállalkozó adószámát is törölte, akik egyébként fokozatosan teljesítették adó- és járulékfizetési és bevallási kötelezettségüket, csak a „Kockerd” kérdőívet felejtették el visszaküldeni. A kamara szerint az adóhatóság a legkevésbé sem ügyfélbarát, ha figyelmeztetés nélkül ilyen súlyos szankciót alkalmaz.

Itt jegyezzük meg, hogy a „Kockerd” visszaküldése miatt törölt adószámú vállalkozások „rehabilitálhatóak”, ha február 15-ig pótolják a mulasztásukat. Az új ügyeknél pedig (idén januártól) az a szabály, hogy a NAV csak akkor indítja el az adószám törlését, ha az ismételt felszólítás után sem küldi vissza az adózó a megadott határidőre a kérdőívet.

A BKIK is tudja, hogy az adószám visszaállítására van lehetőség, de a folyamat szerintük nagyon bonyolult és körülményes. Úgy látják, tovább nehezíti az adózó helyzetét, hogy nem is kap értesítést a felfüggesztésről vagy törlésről. Mint megjegyzik, azt tapasztalták, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos esetben úgy fogadja be a bevallásokat és a befizetéseket, hogy nem is tájékoztatja az adózót az inaktív adószámról.


Fotó: Hír24

A felfüggesztés vagy törlés jogkövetkezményei akár öt évig is elkísérik az állampolgárt – akár tulajdonos, akár tisztségviselő volt –, lehetetlenné téve új gazdasági társaságban való tisztségvállalását. A kamara úgy gondolja, maga a büntetés is indokolatlanul súlyos. S azt is sérelmezik, hogy a vállalkozásnak nincs lehetősége védekezésre.

A BKIK ezért a kkv-k képviseletében követeli a gyakorlat megszüntetését, és javasolja a felfüggesztett, valamint megszüntetett adószámok visszaszolgáltatását.

Álláspontjuk szerint indokolt lenne, hogy az adóhatóság a felfüggesztés vagy törlés előtt először körültekintő vizsgálatot végezne az érintett cégeknél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik