Gazdaság

Elmarad az újabb drasztikus élelmiszerár-emelkedés?

élelmiszer (élelmiszer, )
élelmiszer (élelmiszer, )

A kereskedők szerint igen. Mégpedig azért, mert nem bírná el a piac. A termelők szerint meg nem, merthogy többe kerül nekik az előállítás. Meglátjuk. Közben van olyan vidéki piac, ahol múlt hét óta megtöbbszöröződött néhány zöldség ára.

Bevásárlókosarunkból az látszik, hogy héten a győri háziasszonyok szisszenhetnek fel a legjobban, ha megérkeznek a piacra. Több heti stagnálás után ugyanis szinte minden drágább lett itt. Tudjuk, nem idényzöldség, de azért kiböki a szemet, hogy a tv paprika majdnem négyszeresébe (1190 forintba), a paradicsom pedig több mint háromszorosába (950 forintba) kerül kilónként.

De többe kerül most Győrben a burgonya, a sárgarépa, az uborka, a sütőtök, a savanyú káposzta, az alma, a banán, a citrom, és a húsok is (a marhalábszár és a sertéscomb kivételével).

Debrecenben viszont inkább áresés jellemző a múlt héthez képest – a mák például 20 százalékkal lett olcsóbb (800 forint), s ezzel a legjobb ár a táblázatban.

A paradicsom ára az eddig szolid árakat mutató nyíregyházi piacon is majdnem megduplázódott, viszont Szegeden a múlt heti ezerről 900 forint alá került a tv paprika. Igen, ez nem a lecsó időszaka. De azért nem árt tudni, hogy a hipermarketekben ennél most sokkal jobb árakon kínálják ezt a két zöldséget. Igaz, importból. A hazai krumpli, sárgarépa, vöröshagyma, káposzta is náluk van a legjobb árban. No meg a narancs. Ami persze nem magyar.

A húson kívül a gomba, a méz, az alma és a citrom is a Fővám téri piacon a legolcsóbb most a fővárosban a táblázatunk szerint. A tojás viszont egy forinttal kevesebbe kerül a Lehel téri piacon (41 forintba).


Kattintson a képre a nagyobb méretért!Forrás: Hír24

A csökkenő fogyasztás megfékezheti, hogy egekbe szökjenek az árak?

Ha csak a múlt hetet nézzük, olyan híreket találunk, mint drágább lesz a hús (5 százalékkal), vagy durván (20-25 százalékkal) drágulhat a kenyér.

A Baromfi Terméktanács igazgatója, Csorbai Attila sem tartja kizártnak, hogy áremelkedés lesz a baromfi húsoknál, amit szerinte a költségek is indokolnának. Egyelőre azonban enyhe túlkínálat van, ezért most nem aktuális az árnövekedés. Viszont ő is számít arra, hogy a nehézségek miatt (magas költségek, csökkenő kereslet) bezárhatnak üzemek a közeljövőben. Emiatt apadhat a kínálat, és emelkedhetnek az árak. Csorbai Attila szerint nem is 5, hanem inkább 5-10 százalékos fogyasztóiár-emelkedés lehet.

A tojásnál azonban szerinte nem fog drágulni, megmarad a mostani fogyasztóiárszint. Abban azért egy kicsit bíznak a termelők, hogy talán az átadási árak növekedhetnek. Kérdés, hogy ehhez a kereskedők is partnerek lesznek-e, vagyis hajlandóak-e lemondani az árrés egy részéről.

A Hús és Vágóállat Terméktanács (VHT) titkára, Menczel Lászlóné szerint a takarmányárak emelkedése tartós lesz, ezért arra számít, hogy az idén tovább nőhetnek az átadási árak, átlag 10 százalékkal. De hozzátette, üzemenként jelentős eltérések lehetnek. Viszont arra nem vállalkozott, hogy megbecsülje, ez milyen változást okozhat a fogyasztói árakban, mert mint mondta, erre nincs rálátása.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György kicsit másképp látja a dolgokat. Szerinte ugyanis a takarmány árszintje már 2012 második félévében eldőlt, és további emelkedés nem valószínű. Megemlítette, tavaly az első félévben 10, a másodikban pedig további 5 százalékkal drágult például a sertéshús. Vagyis a kereskedők elfogadták, hogy a termelési árak növekedtek. 2013-ban szerinte nem indokolt további átadásiár-emelkedés. Másrészt a fogyasztói piac nem is bírna el további emelést – tette hozzá. Ezen kívül a tavalyi aszályos év után az idénre sokkal jobb kilátásaink vannak (a tél például bőséges csapadékot hozott, nem úgy, mint egy éve). S már önmagában a jó kilátások is lehúzhatják a takarmányárakat – jegyezte meg.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Mártonffy Béla azt mondta megkeresésünkre, hogy mivel most nincs a hazai zöldségeknek és gyümölcsöknek szezonja, így leghamarabb március közepén, végén lehet majd látni, milyen árak lesznek az idén a hazai termesztésű árunál.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanácstól (OBTT) Szabó István úgy látja, beigazolódott, amit még októberben mondott, vagyis hogy 200 forint körül lesz a krumpli ára. S itt utalt arra, hogy a hipermarketekben ha nem akciós, akkor 198-218 forint körül van. Az e heti táblázatunk ezt éppen nem igazolja, de volt már olyan hét, amikor így volt. Úgy véli, még egy jó hónapig tarthat ki a magyar krumpli. Utána jöhet egy nagyobb áremelkedés, amikor importra váltunk. Aztán úgy június elejére fogyhat el az óburgonya, s jöhet helyette az új. Aminek gyorsan csökken az ára: egy-kettőre száz forint alatt lehet. Ha csak nem lesz megint extrém időjárásunk – tette hozzá.

Vámos György szerint nemcsak a húsoknál, hanem a zöldség-gyümölcsnél, tejnél, kenyérnél sem lesz további drasztikus, durva áremelkedés. Hiszen nem tudja elviselni a piac. Jól jelzi ezt, hogy már a tavalyi második-negyedik negyedévben is csökkent az eladott árumennyiség. Ha újabb áremelések lennének, akkor még jobban csökkenne a fogyasztás – jegyezte meg. Ez pedig senkinek nem lenne jó. Hiába harangozták be például a pékek a kétszámjegyű árnövekedést, vagy a zöldségesek a 300 forintos krumplit, ha a vásárlók ezt nem fogják tudni megfizetni – említett példát. Ilyen mértékű árugrás csak rendkívüli helyzetben lehet indokolt. Ilyen volt tavaly például a tojásnál, vagy a cukornál. De most szerinte semmi ilyesmiről nincs szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik