Gazdaság

Itt szűnt meg az ingyenes kártyás vásárlás

Február végéig valószínűleg minden bank áthárítja a készpénzfelvétel tranzakciós illetékét az ügyfelekre. Sőt, van ahol a bankkártyás vásárlás sem lesz többé díjmentes.

Az MKB-nál már január 7-től érvényes, hogy felszámítják a bankkártyás vásárlásoknál a 0,2 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket, a Raiffesennél pedig február 1-jétől lépik meg ugyanezt (de az utóbbi banknál nem minden bankszámlacsomagnál) – derül ki a Privátbankár kigyűjtéséből. A Budapest Banknál és az FHB-nál pedig nem teljes körűen marad meg a kártyás fizetéseknél az ingyenesség.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A készpénzfelvételnél pedig a lap által vizsgált mindegyik bank áthárítja az új sarcot az ügyfélre, igaz, eltérő mértékben.

Mint korábban megírtuk, a pénzügyi jogok biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2012. november 13-án kiadott, a tranzakciós illetékre vonatkozó állásfoglalása szerint a pénzügyi intézmények nem vezethetnek be új díjat vagy költséget egyoldalú, kedvezőtlen szerződésmódosítás során.

A pénzügyi jogok biztosa a www.penzbiztos.hu honlapon várja a banki tranzakciós illeték áthárításával kapcsolatos fogyasztói észrevételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik