Gazdaság

Durván drágulhat jövőre a bankolás

internet bankolás (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )
internet bankolás (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )

A tranzakciós díjat a bankok általában át fogják hárítani az ügyfelekre. Átlag 30 százalékkal fizethetünk többet a bankolásért.

A tranzakciós illeték bevezetésére válaszul a hazai bankok sorra jelentetik meg a banki díjaik emeléséről szóló újabb és újabb hirdetményeiket. A vezető hazai pénzintézetek 2013 elejétől érvényes tarifáit elemezve azt láthatjuk, hogy a kormány által kivetett terheket a bankok általában továbbhárítják ügyfeleikre. A Biztosítás.hu internetes portál banki üzletágának közleményéből kiderül, hogy mekkora mértékű díjemelkedésre számíthatunk jövőre – írja a Világgazdaság online.

A tranzakciós illeték hatására átlagosan mintegy 30 százalékkal kell többet fizetni a jövő évben a lakossági bankszámlákhoz kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások után. A legjelentősebb változások a készpénzfelvételi költségeket, a bankkártyák díjait, az átutalásokat, illetve a számlák alapdíjait érintik. S tulajdonképpen megszűnnek a korábban népszerű – általában jelentősebb számlaforgalomhoz kötött – úgynevezett nullás csomagok is.

Az egyes bankok díjai és számlakonstrukciói között meglévő különbségek a díjemelések hatására tovább nőnek 2013-ban. Például egy átlagos (130 ezer forintos) havi keresetű számlatulajdonos 2012-ben 5 és 25 ezer forint között fizetett évente a bankolásért. Jövőre az ő éves költségei (banktól és számlacsomagtól függően) 5 és 35 ezer forint között lehetnek. Havi nettó 220 ezer forintnál pedig az eddigi 0 és 40 ezer forint közötti bankköltség 5-55 ezer forint közöttire emelkedhet.

Ez abból adódik többek között, hogy az átutalások díjait a legtöbb bank megemeli. Közülük is jó pár bank (CIB, Citibank, K&H, FHB, OTP, Raiffeisen, UniCredit) teljes egészében az ügyfélre terheli a bankon kívüli internetbankos utalások költségeit.

Készpénzfelvételnél a Budapest Bank, a Citibank, az Erste és az FHB hárítja teljes mértékben az ügyfeleire a tranzakciós díjakat. A K&H, az UniCredit, az OTP, az AXA, a CIB és a Raiffeisen ezt csak részben teszi, illetve a készpénzfelvételi alapdíjaik emelésével hárítja át az emelkedő költségeket.

A számlák havi alapdíjai is jelentősen nőnek néhány banknál (CIB, K&H, Raiffeisen és Erste). S az éves kártyadíjakat is több helyen (CIB, K&H, Raiffeisen, Volksbank, UniCredit) emelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik