Gazdaság

Csak a görögök borúlátóbbak nálunk

forint (forint, )
forint (forint, )

A munkavállalók többsége úgy gondolja, hogy nem fog fizetésemelést kapni 2013-ban.

Míg 2010 végén a megkérdezettek több mint nyolcvan százaléka számított arra, hogy a következő évben nőni fognak a bevételei, mára a bizakodók aránya 45 százalékra csökkent – derül ki a Randstad Workmonitor felméréséből.

A válaszadók 94 százaléka szerint rossz állapotban van az ország gazdasága, és 78 százalék gondolja úgy, hogy 2013-ban tovább romlik a helyzet. A nemzetközi adatok alapján a magyaroknál csak a görögök pesszimistábbak: náluk 84 százalék számít recesszióra.

A németek kifejezetten derűlátóak: 48 százalékuk bízik abban, hogy 2013-ban javul a helyzet, a lengyeleknél ez 28 százalék, a szlovákoknál 22, a magyarok közül pedig 13.

Saját sorsunkat illetően sem jósolunk több jót: a magyarok 55 százaléka gondolja úgy, hogy 2013-ban nem fog fizetésemelést kapni. „Ez az eredmény valószínűleg összefügg azzal, hogy mit gondolnak a megkérdezettek a munkáltatójuk gazdasági helyzetéről. A felmérésben részt vevők többsége, 60 százaléka szerint a munkahelye pénzügyi helyzete 2013-ban nem fog javulni, ebből következően valószínűleg a fizetésemelést sem tudja majd kigazdálkodni” – mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik