Gazdaság

Oszkó szerint nem sok jóra számíthatunk

oszkó péter (oszkó péter, )
oszkó péter (oszkó péter, )

A magyar gazdaságban tartós pangás lesz a következő években, és a 2013-ra várt visszaesés után sem várható 1 százalékot meghaladó növekedési ütem - véli a volt pénzügyminiszter

A gyarapodás legnagyobb akadálya az, hogy a kormány által folytatott “unortodox” gazdaságpolitika miatt nem fog bővülni a foglalkoztatás a következő években – mondta Oszkó Péter, aki a Haza és Haladás Alapítvány Közös kassza projektjének újabb fejezetét ismertette szerdán.

Oszkó Péter szerint a magyar gazdaság jelenlegi pályája nem tudja tartósan kivezetni az országot az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásából. A kormány “átmeneti és látszatmegoldásokat” ad a hiány csökkentésére, amivel feláldozza a növekedést. A korábbi pénzügyminiszter a 2013-2016-os időszakra vonatkozó makrogazdasági előrejelzést ismertetve elmondta: az elkövetkező években a kivitel lehet a gazdasági növekedés egyetlen motorja. A háztartások fogyasztásában nem várható növekedés, a forint gyengülése pedig tartós lesz. A munkanélküliség 2015-re meghaladhatja majd a 13 százalékot.

Az árak 2013-ban várhatóan 5 százalékkal nőnek, jóllehet ez a szám nem veszi figyelembe a kormányzat által bejelentett rezsicsökkentés hatásait. De Oszkó Péter szerint nem is lehet egyszerre végrehajtani a 10 százalékos rezsicsökkentést, a közszolgáltatók államosítását és a hiány szinten tartását. Kormányzati ciklusokon átnyúló gazdasági problémákkal kell számolni a mostani gazdaságpolitika következményeként – mondta.

A tandíj kapcsán úgy vélekedett: nem az a kérdés, hogy legyen-e, hanem, hogy kire, milyen szereplőkre, milyen mértékben lehet terheket rakni úgy, hogy az a társadalom alapvető tudásbeli továbbfejlesztését és a felsőoktatás működését ne akadályozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik