Gazdaság

2013 is a hiányról fog szólni

Recesszio(960x640)(2).jpg (Recesszió)
Recesszio(960x640)(2).jpg (Recesszió)

Továbbra is hiányszám-vezérelt lesz a gazdaságpolitika – véli Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A szakember szerint a beruházások jövőre is csökkennek, és lehet, hogy kell majd újabb költségvetési kiigazítás. Nagy kérdés, hogy mi lesz az ország ellen folyó túlzott deficiteljárással, és hogy létrejön-e az IMF-megállapodás.

Magyarországon három tényezőre lehet visszavezetni, hogy az idén nem volt bővülés: a mezőgazdasági termelés gyenge teljesítményére, a cserearányromlásra, illetve a Malév kiesésére. Ez utóbbi 100 milliárdos nagyságrendben hiányzik a magyar GDP-ből – mondta Parragh László. A kamara elnöke szerint nehéz megmondani, hogy Magyarországon mekkora lesz a növekedés jövőre. Némi bizakodásra adhat okot, hogy legfontosabb gazdasági partnerünknél, Németországban a fogyasztás várhatóan 3 százalékkal emelkedik.

A hazai beruházások viszont továbbra sem nőnek, sőt, mintegy 2-5 százalékkal visszaesnek 2013-ban. Márciusban minden bizonnyal változás lesz a jegybank élén, ami filozófiaváltást is eredményezhet, és az inflációra, a gazdaságpolitikára is hatással lehet. Amennyiben az európai közösséggel az együttműködés reális lesz, akkor konszolidációs program indulhat, viszont ha az ország a kötelezettségszegési eljárásban marad, akkor folytatódhat az unortodox gazdaságpolitika. Mindkét forgatókönyvnek van realitása – mondta.

Az ipar egy picit bővülhet

Folytatódik az exportvezérelt gazdaságpolitika, a keleti nyitás ösztönzése erősödik, ezt segíti majd a kereskedőházak működtetése, az Eximbank forráslehetőségeinek erősítése. Az ipar termelése 1-1,5 százalékkal bővülhet, ez főleg az elektronika és járműgyártás területén fog megjelenni. A külkereskedelemben továbbra is erős pozitív mérleg várható, amit a külső adósság mérsékléséhez tud az ország használni. Az államháztartási hiány 3 százalék alatt maradhat 2013-ban is, de nem kizárt, hogy jövőre is kiigazításokra lesz szükség a költségvetésben – mondta Parragh László.

Ez minden baj forrása

A szakember a magyar gazdaság problémáját továbbra is abban látja, hogy a megkezdett reformprogramok, rendszer- átalakítások nem mennek végig, vagy a vártnál kisebb hatásfokkal valósulnak meg. Nem lehet tudni, hogy mi lesz az ország ellen folyó túlzott deficiteljárással, ahogy azt sem tudni, mi lesz az IMF-megállapodással. Ha létrejönne, az olcsóbbá tenné az ország finanszírozását, ugyanakkor szűkítené a kormány mozgásterét, például vissza kellene lépni a monopóliumok szűkítésére irányuló intézkedésektől – mondta Parragh László.

Félig üres vagy félig tele a pohár?

A kamara számítása szerint továbbra sem javul a vállalkozások jövedelmezősége, bár kisebb mértékben fog romlani, mint korábban: a versenyszektor jövedelmezősége133 milliárd forinttal romlik. Kedvező tendenciaként értékeli a kamara vezetője, hogy 2012-ben a kkv-hitelek aránya valamelyes emelkedett annak ellenére, hogy a vállalati hitelezés folyamatosan csökken, és ebben nem várható változás. A jövő év az európai uniós fejlesztési források felhasználása szempontjából meghatározó lesz. A kamara elnöke szerint kulcskérdés lenne, hogy a magyar vállalatok minél több forrást tudjanak itthon tartani, felmérések szerint jelenleg a Magyarországon elköltött uniós források jelentős hányada a kivitelezés során a külföldi cégekhez jut.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik