Gazdaság

Véghajrá a kötelezőnél

Közlekedés (közlekedés)
Közlekedés (közlekedés)

Még mindig az ár az egyik legfontosabb szempont, de már egyértelműen elmondható, hogy nem csak ez számít.

Ha kicsi az árkülönbség, akkor az autósok arra is odafigyelnek, hogy a számukra megbízhatóbb biztosítót válasszák. Sőt, a Netrisk statisztikái szerint 20 százalékuk kiegészítő szolgáltatásokat is választ. A portálon szerdán kora délutánig közel 180 ezer megrendelés történt – mondta megkeresésünkre Sebestyén László vezérigazgató.

Nagyon erős finisre számítanak. Tavaly az utolsó napokban majdnem 65 ezer megrendelés volt náluk, s ez úgy vélik, megismétlődhet. Mert az autósok jelentős része az utolsó pillanatra hagyja a kötelező biztosítások átkötését az idén is.

Mi volt a sláger?

Az olcsó casco és a kgfb+ az idei sláger, azaz a megfizethető kiegészítő biztosítások, ezek közül is a kátyú-defekt, a minicascók, a parkolási biztosítás, a járműben ülők balesetbiztosítása, az assistance és kárszolgáltatások. Ha kisebb mértékben is, de szintén érdekelte az ügyfeleket az autópálya casco, a szabadidő csomag vagy a vételár biztosítás is – tette hozzá.

Hatszázezren válthatnak

A Bizosítás.hu is erős véghajrára számít, tapasztalatuk szerint ilyenkor napi 15-20 ezer ember vált. Tavaly mintegy egymillióan kötötték újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat (kgfb), közülük 700 ezren szegődtek más biztosítóhoz. Az idei kampányban az összesített adatok alapján összesen csak mintegy 600 ezer váltóra számít a cég. Ennek oka szerintük az, hogy ma már a legtöbb autós elég olcsó kötelezővel rendelkezik. Így kevesebben tudnak közülük akkora összeget megtakarítani, amiért a váltás mellett döntenének.

Kiknek érdemes mindenképpen megnézni az ajánlatokat

A Kötelező.hu is azt tapasztalta, hogy a kalkulált díjak között a korábbinál jóval kisebb a különbség, néhány száz forintért pedig jóval kevesebben hajlandók váltani, mint a korábbi években. Akik azonban az elmúlt években kimaradtak a biztosító-váltásból, most még akár 6-8 ezer forintos megtakarítást is el tudnak érni – emelték ki.

Az előző évhez képet 25-30 százalékos visszaesést látnak a váltók számában, de úgy vélik, az utolsó napok rohama ebből még valamennyit visszahozhat.

Kitörési pont lehet

A Generali Biztosító elmúlt néhány hetes tapasztalata is az, hogy az ügyfelek az idén már kevésbé hajlandóak a szolgáltatóváltásra. A maguk számára vásárolt kiegészítő biztosítások ugyanakkor egyre népszerűbbek. Szakértőik szerint az aktív kárrendezés (amikor a vétlen fél kérésére saját biztosítója rendezi a kárt, majd utólag elszámol a károkozó biztosítójával) illetve a direkt kárrendezés (amikor mindez már valamennyi biztosító esetében automatikusan, törvényileg előírva működik) kitörési pont lehet a jövőben.

Ez a kívánatosnak tartott változás, ami már több európai országban megtörtént, átrendezheti szerintük a kgfb piacot. Hiszen érdekeltté teszi az autósokat abban, maguknak és ne egy harmadik félnek válasszanak biztosítót. Ezzel az árverseny mellett előtérbe kerülhet a biztosítók közötti szolgáltatási verseny.

Szombaton is lehet?

A kötelezőváltásnál kérdés lehet, hogy a szombati munkanapon fogadják-e még az online alkuszok teljes ügyintézéssel az autósok váltási kérelmeit. A biztosítók szövetsége úgy tudja, a nagyobb alkuszok igen. Az általunk megkérdezettek közül a Netrisk.hu-n a december 1-jén szombaton délig beérkező megrendelésekre biztosítanak teljes körű ügyintézést. Viszont a Biztosítás.hu-n csak november 30-ig lehet a felmondás ügyintézését is kérve váltani.

A kotelezo.hu – mint ők fogalmaztak: az alkuszok többségéhez hasonlóan – a dokumentumok biztonságos feldolgozhatósága érdekében a november 30. éjfélig beérkező ügyfélmegbízásoknál tudja csak átvállalni az ügyfél helyett a régi szerződés felmondását. Váltásra 1-jén is lehetőség van náluk (az új szerződés egész decemberben megköthető a kotelezo.hu-n), de ekkor a felmondást már az ügyfélnek kell a biztosító felé intéznie faxon vagy személyesen.

A többi onilne alkuszra is igaz, hogy december 1-je után is továbbítják a biztosítók felé az ügyféligényeket, egészen december 31-ig. De már csak olyan feltétellel, hogy az ügyfelek maguk gondoskodnak arról, hogy a meglévő biztosításukat felmondják.

Jövőre akár emelkedhetnek is az árak

A kampány újdonsága, hogy azok a biztosítók, akik most novemberben nem tudtak új ügyfeleket szerezni, január 2-val a díjliberalizációnak köszönhetően új tarifát hirdethetnek, mely ugyan nem visszamenőlegesen lesz érvényes, de az év közbeni évfordulós szerződések esetében lehetőséget ad a biztosítóknak az ügyfélszerzésre. A Biztosítás.hu szerint ez januártól a díjak további kis mértékű csökkenését eredményezi majd. De lassan felfelé is elmozdulhatnak majd a díjak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik