Gazdaság

A magyar kötelező a legolcsóbb Európában

kötelező biztosítás (biztosítás, )
kötelező biztosítás (biztosítás, )

Még a baleseti adóval együtt is mi fizetjük a legkevesebbet.

Nem csupán a nyugat-európai országok, hanem kelet-közép-európai szomszédaink köteleződíjaihoz viszonyítva is Magyarországon a legalacsonyabb a kgfb átlagdíja – derül ki a Genertel nemzetközi felméréséből. Ezen a helyezésünkön a 30 százalékos baleseti adó sem változtatott, csupán csökkentette a tavaly már szakadékká váló különbséget.

Az adóval együtt is csak 25 700 forintos jelenlegi hazai átlagdíjba ráadásul azoknak a szerződései is beletartoznak, akik évek óta nem váltottak biztosítást. Aki ugyanis a tavalyi kampányban biztosítást váltott, annak 2012-ben már baleseti adóval is csak átlagosan csak 17-18 ezer forintot kellett fizetnie.

Az olasz díj ötödét, az osztrák díj harmadát fizetjük

Míg a környező országok zömének átlagdíja a 30-40 ezer forintos sávban mozog, Horvátország és Szlovénia köteleződíja Németországéhoz hasonlóan 60 ezer forint körül alakul. Nyugat-Európa többi államában ennél még jóval magasabb díjszintekkel találkozhatunk, például Olaszországban és Svájcban 100 ezer forint feletti az éves köteleződíj a felmérés szerint.

Magyarország más szempontból is eltér a többi vizsgált országtól: miközben szomszédainknál 5 százalék alatt mozog az online alkuszoknál megkötött szerződések aránya, nálunk ez az érték 75 százalék körüli.

Spórolásra ösztönöztek

Mind a kirívóan alacsony átlagdíj, mind az, hogy nálunk Európában is ismeretlen mértékben népszerűek a díj-összehasonlítást végző alkuszok, egy hosszú folyamat eredménye. Nálunk az autósokat sokkal aktívabban ösztönözték a spórolásra a piaci szereplők. Az összehasonlítást a szinte már csak nálunk alkalmazott egységes évforduló és az évi egyszeri díjhirdetés is elősegítette – magyarázta a felmérést készítő biztosító vezérigazgatója, Csikós Dániel.

Pozitív fejleményként értékelte ugyanakkor, hogy a piac az árak helyett egyre inkább a különböző értékes kiegészítő biztosításokra koncentrál, és ezek a kalkulátorokban is egyre jobban megjelennek.

Mi várható a liberalizált díjhirdetéstől?

Egyes vizsgált országokban már a korábbi években is általános gyakorlat volt a folyamatos díjhirdetés. Az itt szerzett tapasztalatokból az szűrhető le, hogy a biztosítók egy éven belül maximum két-három alkalommal nyúlnak hozzá jelentősebb mértékben a meghirdetett díjaikhoz.

Romániában erre például félévente, júliusban és decemberben kerül sor. A legjellemzőbb, hogy azokban az időszakokban változtatnak, amikor a megcélzott autósok többségének közeleg az évfordulója. Magyarországon ez még sokáig január elseje lesz. Vagyis itthon a legfontosabb díjhirdetési időpont továbbra is november eleje marad.

Az idei kampányban azoknak az autósoknak kell dönteniük az esetleges biztosítóváltásról, akiknek 2013. január 1-jére esik a szerződéses évfordulójuk, illetve – egy átmeneti rendelkezés alapján – a 2013. január 1. és  március 1. közötti időszakban van. November végéig áll nyitva a lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik