Gazdaság

Szétcsapott a PSZÁF a kgfb ügyében

pszaf(960x640)(7).jpg (pszáf)
pszaf(960x640)(7).jpg (pszáf)

A legnagyobb online közvetítők sem mind jártak el szabályosan.

Kilenc online biztosításközvetítővel szemben hozott határozatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel a biztosítók által meghirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak nem egyeztek meg az általuk kalkulálttal. A hatóság több közvetítőt szólított föl arra: jelezzék honlapjukon azt is, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tünteti fel.

A PSZÁF 2012. november 6-tól fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytatott 16 hazai online biztosításközvetítőnél. A vizsgálat során végzett szúrópróbaszerű matematikai számításokkal, próbavásárlásokkal a hatóság azt tekintette át, hogy a biztosításközvetítők honlapjain kalkulált kgfb-díjak megegyeznek-e a biztosítók ugyanazon konstrukciókra és ügyfélkörre meghirdetett díjaival, illetve számításaival.

A PSZÁF megállapította: a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft., a Konexus Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a Praeventio Biztosítási Alkusz Kft., a Somogy Bróker Biztosítási Alkusz Kft., a Rombusz Bróker Biztosítási Alkusz Kft. esetében a konkrét kalkulált kgfb-díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal. Az érintett biztosításközvetítők – nyolc alkusz és egy többes ügynök – ezzel megsértették a biztosítási törvényt.

A PSZÁF határozataiban megtiltotta a jogszabálysértő magatartás folytatását, s kötelezte a biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátoraikat a továbbiakban a biztosításszakmai jogszabályi előírásoknak megfelelően működtessék. Ha a biztosításközvetítő tevékenysége során olyan műhibát vét, amely esetlegesen hátrányos a kgfb-szerződést megkötő ügyfélre, a törvény szerint ezért az adott közvetítő tehető felelőssé.

Vezetői levélben hívta fel az érintett biztosításközvetítők figyelmét a PSZÁF arra is: ha nem szerepeltetik honlapjukon valamelyik kgfb-díjat hirdető biztosítót (egy vagy több piaci szereplőt), s a hozzájuk kapcsolódó díjkalkulációk sem jelennek meg, ezt a tényt a hiányzó biztosítók nevének feltüntetésével honlapjukon figyelemfelhívó módon jelezzék a fogyasztóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik