Gazdaság

Évi nyolcezer alatt is megúszhatjuk a kötelezőt

műszerfal (autó, műszerfal)
műszerfal (autó, műszerfal)

Az idén az autósok harmada találhat magának kötelező biztosítást kevesebb, mint évi nyolcezer forintért. Jelentősen csökkent a 25 év alattiak díja. Vidéken még mindig olcsóbb a kgfb, mint a fővárosban.

A kotelezo.hu internetes portál adatai szerint az idei kötelezőkampányban több mint egymillió autós találhat magának nyolcezer forintos éves díj alatt kötelező biztosítást. Tavaly még csak 19 százaléknak kínálták ilyen olcsón a kgfb-t.

Nem feltétlenül a legolcsóbb a legkelendőbb

A legjobb ajánlatok között jellemzően néhány száz forint a különbség, ezért a biztosítást váltók 44 százaléka már nem az árlista első helyén szereplő biztosító ajánlatát fogadja el – írják. Vagyis a korábbi években tapasztaltnál nagyobb szerep jut az ismertségnek, a szimpátiának a választás során. A második és harmadik helyről leggyakrabban kiválasztott két biztosító a K&H és a Genertel.

A fiatalok még mindig sokat fizetnek

Életkor szerint a legnagyobb díjcsökkenést a 25 év alatti szerződőknél tapasztalták. Náluk az éves átlagdíj a tavalyi 30 ezer forintról 22 ezer forintra esett. De még így is kétszer annyit fizetnek a kötelezőért a legfiatalabbak, mint az átlag autós.

A budapesti és vidéki átlagdíjak közötti különbség viszont fennmaradt. Egy átlagos budapesti autós idén is csaknem 60 százalékkal drágábban köt biztosítást, mint vidéki társa: a budapestiek díja 15 800 forintra csökkent, miközben egy átlagos vidéki autós 9 900 forintot költ újonnan megkötött kötelező biztosítására. (Itt megjegyzik, hogy az elemzésben szereplő összegek nem tartalmazzák a díjfizetéskor automatikusan fizetendő 30 százaléknyi baleseti adót.)

Az autósok tizede költ kiegészítő biztosításokra

Az idei kampányban a biztosítók minden eddiginél nagyobb választékban kínálnak a kötelező biztosítások mellé kiegészítő szolgáltatásokat. Ezek közül minden tízedik autós vesz igénybe legalább egyet, s a plusz szolgáltatásért átlagosan 2 200 forintot fizetnek ki. A kiegészítő biztosítások közül a kotelezo.hu oldalain a legtöbben a defekt- és kátyúkárok elleni védelmet és a minicascót választják.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) azonban arra figyelmeztetett pár napja, hogy becsapós lehet a kötelező mellé kínált olcsó casco.

Továbbra is magasan vezet a K&H

A kampány második hetének végén az új kötések listáját a K&H vezeti (28 százalék), mögötte holtverseny alakult ki, 13-14 százalékkal a Genertel a Wáberer és a KÖBÉ között.

Biztosítót most azok válthatnak, akiknek év végén van a biztosításuk évfordulója, és még két hétig (november 30-ig) gondolkodhatnak a döntésen. Jövőre már év közben is hirdethetnek kgfb díjakat a biztosítók, de év közben csak azok az autósok válthatnak, akiknek év közben van a biztosítási évfordulójuk. Amit még érdemes tudni: a bónuszvédelmi biztosítást megtiltotta a PSZÁF – ilyen biztosítást már nem lehet kötni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik