Gazdaság

Utolsóként hagytuk el a kötelező éves kampányát

A K&H szerint rugalmasabb, ügyfélbarátabb lesz jövőre a biztosítási rendszer.

Sok egyszerűsítést, rugalmasabb biztosítási rendszert hozott a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvény módosítása – véli a K&H Biztosító.

A biztosítóknak már nem két országos napilapban kell meghirdetniük díjaikat, hanem saját honlapjukon, illetve a MABISZ és a PSZÁF honlapján. Továbbra is egy évre szólnak majd a biztosítási szerződések, de év közben is változhatnak a kgfb-tarifák, amellyel rugalmasabban és célzottabban reagálhatnak a piaci eseményekre a biztosítók – elemzi a változásokat a cég.

További változás, hogy a kártörténeti nyilvántartási rendszer által az azonosíthatóság érdekében képzett azonosító számot immár nem csak a biztosítók és a központi rendszer, hanem az ügyfelek is megismerik és használni fogják. A belső ügyfél-azonosító számról az ügyfeleket tájékoztatni kell, nekik pedig szerződéskötés során kell azt közölni a kiválasztott biztosítóval.

„A kgfb törvény sok szükségszerű változáson esett át az elmúlt években, így a jövőre hatályba lépő formájában kellően támogatja majd a piac fejlődését. A kelet-európai térségben utolsóként hagytuk el az évi egyszeri díjhirdetés gyakorlatát, a lengyel, román, bolgár, cseh, szlovák, szlovén és horvát biztosítók is az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat. A mostani törvényi változások  stabilabbá teszik a a magyar kgfb piacot, csökkentik a szélsőséges piaci jelenségeket, és elősegítik a biztosítottság növelését“ – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A január 1-jén életbe lépő módosítások értelmében a biztosítók 2013. január 1-jétől bármikor megváltoztathatják korábbi tarifáikat. A jövőben tehát ha egy biztosító meghirdeti díjtarifáját, akkor az már nem a naptári évfordulótól érvényes szerződésekre fog vonatkozni, hanem minden olyan szerződésre alkalmazandó lehet, amely a meghirdetést követően legkorábban 60 nap múlva kezdődik vagy újul meg. A díjtarifák – az eddigiekhez képest változatlanul – mind az új, mind pedig a meglévő szerződésekre vonatkoznak majd.

Nem változnak a szerződés felmondásának szabályai, vagyis biztosítót váltani a jövőben is csak a szerződés évfordulóját követő napi hatállyal lehet majd. Továbbá óvja az ügyfelek érdekét, hogy a biztosítók nem köthetnek két hónapnál hosszabb időre előre szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik