Gazdaság

Az adóra is adót vet ki a kormány

Kiszámoltuk, hányszor kell ugyanazért a fizetésért kifizetni a tranzakciós adót.

Tegyük fel, hogy dolgoztunk. A munkánk értéket képviselt a cégünk számára, amely ezért bevételre tehetett szert ennek fejében egy vevőtől. Tegyük fel, hogy a vevőtől épp csak annyi pénzt kapott, mint amennyibe a mi bruttó 180 ezer forintos fizetésünk kerül a cégünknek: 232 ezer forintot. Hányszor is kell összesen megfizetni a tranzakciós illetéket, mire elköltjük a fizetésünket? Úgy tűnik, legalább háromszor.

Először átutalja a vevő cég a munkáltatónknak a pénzt – ez 464 forint.

Aztán a munkáltatónk befizeti a munkáltatói adóterheket – ez 51 300 forint, tehát 102 forint illeték kerül rá.

Aztán levonja a munkavállalói adóterheket és ezeket is elutalja a NAV-nak – ez 62 100 forint, tehát 124 forint illeték kerül rá.

Ekkor kifizeti a fizetésünket, s a 117 ezer forintos utalásra 235 forint illetéket vet ki az állam. (Készpénzben jóval drágább lenne, majdnem 500 forint).

Az első dolgunk, hogy kifizessük a lakás törlesztőrészletét, 57 ezer forintot. Erre 114 forint tranzakciós illeték jut.

Tegyük fel, hogy nem szeretjük utalni a csekket, hisz sok banknál a csoportos beszedés vagy a rendszeres utalás viszonylag drága. Eddig ingyen vettünk fel az automatából (ez sok folyószámla-csomag része). Rezsire 50 ezer forint, költőpénznek 20 ezer, ennyit felveszünk készpénzben. Ez 210 forint tranzakciós illeték. Ugyanennyit kifizetnek majd azok is, akik megkapják a pénzt.

A banki díjak a hónap során összesen 3000 forintot tesznek ki, erre is rátesz a NAV 6 forintot. Rajta hagytunk 7 ezer forintot a számlán, hátha nem kell hó végén. De kell. Inkább bankkártyával fizetünk, mint készpénzben – ez csak 14 forintunkba kerül.

Így húzott ki 1167 forintot a cégünk és a mi zsebünkből az állam egyetlen nettó 117 ezer forintos fizetés után.

A tranzakciós illetéket jövő évtől kell fizetniük a bankoknak. Elvben csak szigorú feltételek teljesülése esetén háríthatják át a díjakat az ügyfelekre, s ezt a PSZÁF is ellenőrizni fogja. Gyakorlatilag azonban sokan arra számítanak, hogy bujtatott módon mégis megemelik majd a díjaikat, s így végül a fogyasztók fizetik azt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik