Gazdaság

Árgus szemek lesik a tranzakciós adó áthárítását

pszaf(960x640)(6).jpg (pszáf)
pszaf(960x640)(6).jpg (pszáf)

Nem lesz könnyű a bankoknak átnyomni az ügyfelekre a tranzakciós illetéket – derül ki a PSZÁF kedden megjelentetett vizsgálati kritériumaiból.

Azt fogja nézni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, hogy a bankolók széles körének növekszik-e jövőre a számlavezetési költsége. Ha igen, és nincs más magyarázat erre, akkor a hatóság eljárást indít – derül ki a PSZÁF mai közleményéből.

Azt, hogy a költségnemek kiszámításának esetleges módszertani megváltoztatása az ügyfelek számára kedvezőtlen módosítást jelent-e, csak a konkrét eset összes körülményét figyelembe véve lehet megállapítani. Ez akkor állapítható meg, ha az új számítási módszer, elv révén tendenciaszerűen az ügyfelek széles körének számlákkal kapcsolatos költségei megnövekednek, így feltételezhető, hogy az emelés volt a hitelintézet célja. A számítási mód szűk értelemben vett megváltoztatásánál a hitelintézet az adott költségnem kiszámításának műveletét, képletét vagy annak alkotóelemét változtatja meg, egészíti ki úgy, hogy az az ügyfelek számára tehernövekedéssel jár – írja a közlemény.

A tranzakciós illeték esetleges átháríthatóságát a törvényi előírások mellett a piaci verseny is korlátozza. Ha mégis megnövekednek az ügyfelek, fogyasztók folyószámlákkal, pénzforgalmi ügyletekkel kapcsolatos terhei, a PSZÁF fogyasztóvédelmi felügyelési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy e költségnövekedés kizárólag a jogszabály adta keretek között történhessék, és hogy az ne haladja meg a pénzügyi szolgáltatókra háruló terhek mértékét, azaz a piaci szereplők ne jövedelemszerzésre használják föl az illeték bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik