Gazdaság

Telt házas ünnepekre számítanak a szállodák

wellness (wellness, )
wellness (wellness, )

Jól alakulhat az év vége a hazai szállodákban. A két közelgő négynapos hétvégén feltehetően belföldi vendégekkel telnek majd meg a vidéki szállodák, a fővárosiakat pedig a fapadosokkal érkező külföldi vendégek foglalhatják el. A hazai szállodások többségének így nincs oka komoly panaszra.

Az idei nyár meghozta a magyarok utazókedvét is. A belföldi vendégéjszakák száma augusztusban több mint 6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami idén először haladta meg a külföldiek esetében regisztrált értéket, ahol 4 és fél százalék volt az emelkedés.

Az átalakuló utazási szokásoknak köszönhetően a nyertesek egyértelműen a szállodák. A fővárosban a három- és négycsillagos hotelek a legkeresettebbek, vidéken pedig a wellness és a gyógyfürdő a hívó szó.

Jó foglaltságra számítanak az ünnepekre

A szakértők szerint az év hátralévő része szintén kedvezően alakul, a hosszú hétvégéknek köszönhetően a hazai vendégek száma minden bizonnyal továbbra is magas lesz a vidéki szállodákban. A fentieket erősíti meg az elmúlt hetek foglaltsága alapján Csordás Imre, a mintegy egytucatnyi, három-, négy- és ötcsillagos szállodát üzemeltető Accent Hotel Management Kft. ügyvezetője is.

Az elkövetkező két négynapos ünnep mellett az őszi szünet, az év végén pedig a karácsony és a szilveszter lehet erős a kihasználtság szempontjából. A legtöbb helyen a (gyógy)vizes kalandokat keresik az utazók, de sokakat vonzanak a különleges élmények, egyedi ajánlatok is.

Vidéken

A tokaj-hegyaljai ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine & Spa egyre több magyar vendéget fogad. Az őszi szüreti rendezvények mellett a szálloda különprogramként neves kézműves borászatokba is elkalauzolja a vendégeket, de a környék alapanyagait felhasználva a kulináris élményekre is komoly hangsúlyt fektetnek. A gasztronómia egyébként egyre fontosabb a hazai vendégkörnek, a külföldön már jól ismert all-inclusive szolgáltatás idén több szálloda kínálatában is megjelent.

Az elsők között vezette be a szolgáltatást a bükfürdői Greenfield Hotel Golf & Spa, ahol az egészséges életmód jegyében kínált soft all-inclusive változat igen sikeres lett. A hotel a nyári hónapokban, a szálloda közel tízéves fennállása óta a legjobb eredményt produkálta, a legmagasabb bevételekkel. A gyógyvíz és a wellness mellett láthatóan erre is van igény a belföldi turisták részéről.

Budapesten

A fővárosban ellenben szinte minden a külföldiekről szól. A fapados járatok térnyerése ugyan nem tudta teljesen betölteni a Malév által hagyott űrt, de látványosan nő a hostelek vagy éppen a csupán reggelit kínáló bed & breakfast hotelek vendégköre. A budapesti Hotel Ambra például igen jó évet hozott az idén, hasonlóan a Hotel Arthoz. Nőtt a kihasználtságuk és a bevételük is.

Az utazási költségek csökkenése mellett ugyanis emelkedhet az itt-tartózkodásra szánt összeg. Hiszen a külföldiek hajlandóak valamivel többet kifizetni a szállodai tartózkodásukra, ha az ideutazás kedvezőbb áron történik. Így a szakember szerint a szobák átlagára emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik