Gazdaság

Nem csökkentik a családi adókedvezményt

család (család, apa, anya, gyerek, szabadidő, )
család (család, apa, anya, gyerek, szabadidő, )

Volt olyan felvetés, hogy a szuperbruttósítás megszűnésével párhuzamosan a családi adókedvezményt is nettósítani kellene. Vagyis csökkenteni. A minisztérium szerint erről szó nincs.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény hatályos szabályai már tartalmazzák, hogy 2013-tól megszűnik a szuperbruttósítás, vagyis a 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmekre sem kell alkalmazni az 1,27-es adóalap-növelő szorzót. A szuperbruttó megszüntetése kapcsán a Pénzcentrum cikkében nemrégiben azt írta Angyal József okleveles adószakértő, hogy a szuperbruttót nemcsak az összevont adóalapból, hanem a családi adókedvezményből is ki kellene vezetni. Vagyis hogy csökkenteni kellene az igénybe vehető családi adókedvezményt. Szuperbruttónyival.

Izgalomra azonban semmi ok. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis azt írta megkeresésünkre: a családi adóalap-csökkentő kedvezmény mértéke – a szuperbruttósítás teljes kivezetésétől függetlenül – 2013-ra is változatlan marad. Azaz az adóalap egy és kettő eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 62 500 forinttal, három vagy több eltartottnál pedig kedvezményezett eltartottanként 206 250 forinttal csökkenthető. Ez az az összeg, amelyet az állam a gyereknevelés költségeire tekintettel nem kíván megadóztatni.

A cikkben felvetett nettósítás kifejezetten a családosok ellen irányulna, így az értelemszerűen ellenkezik a kormány szándékaival – tették még hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik