Gazdaság

Matolcsy beárazta a KDNP ötletét

matolcsy györgy (ingyenes, )
matolcsy györgy (ingyenes, )

A jövőben jelentkező problémákat eredményezhet a nemzetgazdasági miniszter szerint a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése, amelynek maradéktalan megvalósítása a jelenlegi számítások szerint mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további – nagyrészt a jövőben jelentkező -, súlyos problémákat vethet fel – mutatott rá Matolcsy György egy szocialista képviselőnek adott, a parlamenti honlapon olvasható írásbeli válaszában, jelezve: a felvetés céljával alapvetően egyetértenek, ezért vizsgálják, miként lehetne megvalósítani azt.

A tárcavezetőhöz az MSZP-s Kiss Péter fordult kérdéssel a témában. Emlékeztetett: a KDNP – mivel az alacsony jövedelmű többgyermekes családok nem minden esetben tudják kihasználni a jelenlegi adókönnyítést – azt javasolta, hogy akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt.

Matolcsy György válaszában közölte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát szakértői vizsgálatnak vetették alá, amely még tart. „Számításaink jelenlegi állása szerint a szóban forgó felvetés maradéktalan megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek” – írta, hozzátéve: mivel a javaslat céljával alapvetően egyetértenek, tovább vizsgálják a megvalósítás lehetséges módozatait.

“Ennek során arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a társadalombiztosítás rendszerében az egyéni járulékok megfizetésével a magánszemély állami szolgáltatásokra válik jogosulttá, ez a járulékfizetés alapozza meg például a nyugdíjra, az egészségügyi ellátásra és a táppénzre való jogosultságot is. Ezért az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további – nagyrészt a jövőben jelentkező – súlyos problémákat vethet fel, amelyeket szintén kezelni kell” – olvasható a miniszteri közlésben.

Arról viszont az FN24 cikkében olvashat, hogy nem igaz, hogy mindenki megkapná a kedvezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik