Gazdaság

Hatalmasat kaszáltak a leggazdagabb családok

pénz-család (család, pénz, )
pénz-család (család, pénz, )

Méghozzá a családi adókedvezménnyel. A legtöbbet kereső száz adózó a tavalyi évben összesen 132 millió forinttal csökkentette a fizetendő szja-ját ezen az úton. Miközben a három és többgyermekesek többsége nem tudta igénybe venni a lehetséges maximális adókedvezményt, mert egyszerűen nem kerestek annyit, hogy ezt megtehessék.

Ha minden gyerekes család teljes egészében ki tudta volna használni az adókedvezmény lehetséges maximumát, az 292 milliárd forintos kiesést jelentett volna a költségvetésből 2011-ben. A családosok azonban csak mintegy 60 százalékban tudták érvényesíteni adójukban a kedvezményt, hiszen összesen „csak” 180 milliárdnyival tudták csökkenteni adójukat. Tehát 112 milliárd forintjuk bennmaradt a költségvetésben. Ennek oka, hogy a családosok egy része egyszerűen nem keresett annyit, amennyi elég lett volna a teljes szja-kedvezmény érvényesítéséhez.

Top 100 – ők igénybe vették

A Pénzcentrum azt is kinyomozta az adóhatóságnál, hogy a leggazdagabb adózók egyáltalán nem voltak szemérmesek, ha a családi adókedvezményről volt szó. Bár a legmagasabb (évi egymilliárdos) jövedelmet bevalló személy nem érvényesített családi adókedvezményt, de egyébként a top 100-as lista szereplői fontosnak tartották, hogy ilyen úton is növeljék a jövedelmüket. Ők összesen 132 millió forinttal csökkentették a fizetendő szja-jukat a családi adókedvezmény révén.

A sokgyerekesek sokat hagytak bent

A lap megvizsgálta azt is, hogy vajon gyermekszám szerint hogyan alakult az adókedvezmény felhasználása. Kutatásuk azt mutatja, hogy igazi gondok a három és többgyermekes családoknál voltak.

Náluk a gyermekenként igénybe vehető kedvezmény jelentősen több, mint az egy- és kétgyermekeseknél. Mert a legalább háromgyermekesek havonta és gyermekenként 206 250 forinttal csökkenthetik az adóalapjukat (ami adóban gyermekenként havi 33 ezer forintot jelenthet). Ezzel szemben az egy- és kétgyermekesek legfeljebb 62 500 forinttal mérsékelhetik gyermekenként az adóalapjukat (ami adóban havi tízezer forint mínuszt jelent egy-egy gyermek után). Valószínűleg ennek a különbségnek is köszönhető, hogy a három- és többgyermekesek körében számottevő azoknak az aránya, akik nem tudták igénybe venni a maximális kedvezményt.

Kimutatásuk szerint a háromgyerekesek például a lehetséges maximális adókedvezmény kevesebb mint 39 százalékát tudták érvényesíteni, s emiatt 79,5 milliárdnyi jövedelemtől estek el. A négygyermekesek ennél is kevésbé tudtak élni az adókedvezménnyel: a lehetséges maximum alig több, mint 30 százalékát merítették ki. S így 14,8 milliárd forintot hagytak a költségvetésben.

Kiterjesztenék az igénybevételt

Pont amiatt, mert a nagycsaládosok nagyobbik része nem tudja kihasználni a neki járó teljes kedvezményt, mondta azt a KDNP, hogy terjesszék ki az igénybevétel lehetőségét a jövő évtől. Javaslatuk szerint (az egyéni) nyugdíjjárulékból is le lehetne vonni az szja-ban fel nem használt családi adókedvezményt. De mint kiszámoltuk, még ez sem garantálná, hogy minden (nagy)családos kimeríthesse a lehetséges maximumot.

A kereszténydemokraták úgy tudni, nyitottak lennének arra is, hogy a negatív adó fogalmát bevezessék. Vagyis hogy aki sem az adójában, sem a nyugdíjjárulékában nem tudja kihasználni az összes családi adókedvezményt, az visszaigénylés formájában kaphassa meg azt. Korábban ezt a lehetőséget elutasította a nemzetgazdasági tárca – emlékeztet a Pénzcentrum a cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik