Gazdaság

Egyre kevesebb gyógyszer kapható receptre

Gyogyszer(1)(210x140)(3).jpg (gyógyszer, orvosság, pirula, gyógyszertár, egészségügy, )
Gyogyszer(1)(210x140)(3).jpg (gyógyszer, orvosság, pirula, gyógyszertár, egészségügy, )

Tömegével vonják ki a gyógyszereket. A Világgazdaság szerint túlságosan alacsony áron nem éri meg a forgalmazás a magyar piacon.

Csak idén már majdnem másfélszáz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók. Noha a kivont termékekbe ugyanannak a készítménynek az eltérő hatáserősségű és kiszerelésű formáját is beleszámolták, és a 3896 finanszírozott termékből csak 148-ról van szó, a végeredmény az, hogy ennyivel kevesebb orvosságot válthatnak ki receptre a betegek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. De a támogatásból kivont orvosságok között vannak daganatos, immunhiányos és szív-érrendszeri betegek gyógyszerei is.

A gyógyszerkivonások megerősítik azokat a korábbi jelzéseket, melyek szerint a hazai nyomott árak miatt a gyártóknak nem éri meg sok termék magyarországi forgalmazása. A cégek eljutottak odáig, hogy már nem akarnak mindenáron jelen lenni a magyar piacon. A megszorítások miatt 2014-ben fele akkora lesz a gyógyszerkeret, mint 1994-ben. Emiatt olyan árversenyre kényszerülnek a gyártók, amely egy-egy terméknél akár veszteségbe is átcsaphat és egy bizonyos elvonási szint fölött ezt már nem tudják lenyelni a cégek – emlékeztet a Világgazdaság.

Eközben csaknem öt hónapja egyetlen új gyógyszer sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár erre. A sorban álló patikaszerek között onkológiai, urológiai és neurológiai termékek is vannak. A szakma szerint életekbe kerülhet, hogy nem érhetőek el az EU által tavaly törzskönyvezett pirulák. Új orvosi eljárást vagy technológiát több mint másfél éve nem fogadtak be a támogatási rendszerbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik