Belföld

Életmentő gyógyszerek parkolópályán

patika (gyógyszertár, )
patika (gyógyszertár, )

Május óta egyetlen új készítmény sem kapott támogatást az egészségbiztosítótól, pedig több mint két tucat vár erre.

A sorban álló patikaszerek között onkológiai, urológiai és neurológiai termékek is vannak. A szakma szerint életekbe kerülhet, hogy nem érhetőek el az EU által tavaly törzskönyvezett pirulák – adta hírül a Világgazdaság. A lap azt is megjegyzi: új orvosi eljárást vagy technológiát több mint másfél éve nem fogadtak be a támogatási rendszerbe.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint az elmúlt két évben 76 kérelemből mindössze 21 kapott zöld utat. 12 készítmény esetében azért szűnt meg az eljárás, mert a gyártók nem vállalták az OEP feltételeit, például azt, hogy a támogatás egy részét azonnal visszafizetik, avagy a keretösszeg kimerülése után minden költséget ők állnak.

Csökkennek a gyógyszerárak

A Magyar Gyógyszerészi Kamara úgy számolt, hogy a 800 termékből 60-70 az, amelyiknek az ára az eddiginek több mint a felével, 100 pedig 25-50 százalékkal mérséklődik a verseny nyomán. Több száz orvosság ára pedig 10 százaléknál nagyobb mértékben csökken.

Már szeptember végén érvényesülhet az árcsökkenés a patikákban – írja a Magyar Hírlap. Ha kíváncsi a részletekre, erre menjen tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik