Gazdaság

Ijesztgetés lehet a brutális IMF-lista

Elemzők szerint a Magyar Nemzet által megszellőztetett követeléssor csak blöff, kommunikációs szemfényvesztés.

Nem valószínű, hogy az IMF küldte a Magyar Nemzetben ma reggel megjelent kívánságlistát a magyar kormánytól elvárt gazdaságpolitikai kiigazításokról – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint mindez csupán blöff lehet, ugyanis a Nemzetközi Valutaalap ilyen részletes és összetett követeléssort szinte soha nem szokott megfogalmazni, ráadásul az eddig kiszivárgott hírekhez képest rengeteg új, politikailag nemcsak kényes, de szinte vállalhatatlan területet is felölel.

Valószínűbbnek tűnik az a szcenárió, hogy kormányzati körök elsősorban kommunikációs célok miatt szivárogtatták ki a listát, ami vélhetően nem – legalábbis nem teljes egészében – a Valutaalaptól származik. A szivárogtatás célja egyrészt a lakosság, másrészt a frakció ijesztgetése lehet, amivel elérhető, hogy bármilyen, a felsoroltnál kevesebb, IMF felé tett engedményt sikerként lehet majd kommunikálni.

Németh Dávid, az ING elemzője a Napi Gazdaságnak azt mondta, egy ekkora csomag több ezermilliárd forintos kiigazítást ölelne fel, miközben legfeljebb 300-400 milliárd forintos egyenlegjavulásra szorul a jövő évi büdzsé, az esetleges élelmiszeráfa-csökkentés és a munkahelyvédelmi akcióterv miatt. Németh szerint a kiszivárogtatás politikai színezetére utal, hogy lényegében valamennyi listán szereplő pontot a kormány ellenez.

A listán szereplő néhány tételről különösen nehéz lenne megegyezni – véli Gárgyán Eszter, a Citigroup közgazdásza, aki elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban kiszivárgott néhány elemről eddig nem is lehetett hallani. Ha igaz a kiszivárogtatás, akkor különösen nehéz lesz megegyezni a nyugdíjak és a családi pótlék csökkentéséről, mivel ezek az eddigi gazdaságpolitika sarokpontjait képezték – emelte ki Gárgyán.

A hvg.hu forrásai szerint sokkal érdekesebb, hogy miért épp most kerültek be a sajtóba ezek a „feltételek”. Az azeri kötvénykibocsátás bukása, valamint az, hogy az Európai Bizottság kötelességszegési-eljárást indíthat Magyarország ellen a tranzakciós illeték jegybankra vonatkozó kiterjesztésével kapcsolatban, mind olyan negatív hír volt, amiről a figyelem most kissé elterelődhet. A „népharag” pedig az IMF-re irányulhat. „Ebben nincs túl sok kockázat: a Valutaalap az esetleg hamisan beállított információkat amúgy sem szokta kommentálni.” Másrészt Orbán most a frakció előtt beszél, ahol ha kellemetlen kérdéseket kap, takarózhat az IMF által előírt diétával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik