Gazdaság

Kisebb lehet a törlesztőrészletünk

svájci frank (svájci frank, deviza, valuta, árfolyam, )
svájci frank (svájci frank, deviza, valuta, árfolyam, )

Rekordon az euró, gyengül a frank.

Tavasz óta nem volt ilyen erős az euró a svájci frankhoz képest: a kereskedők már 1,2047 svájci frankot is hajlandók fizetni egy uniós pénzért.

Az optimizmus minden bizonnyal annak szól, hogy mára várják Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének a nyilatkozatát azzal kapcsolatban, miként lehetne megmenteni az eurót egyes államok adósságválságától. Emellett azt is pletykálják, hogy a svájci jegybank az EU keze alá dolgozna azzal, hogy megígéri: már 1,22 fankos árfolyam esetén is beavatkozna a frank gyengítésével a jelenlegi 1,2 helyett.

Svájcban bujkálnak

A svájci frank hagyományosan menekülővalutának számít, vagyis ha sok a világgazdaságban a bizonytalanság, akkor a kockázatosabb befektetésekből kihúzódó befektetők olyan “biztos” dolgokba fektetik a pénzüket, mint a CHF vagy az arany. (Régebben az állampapír is ilyesminek számított, de hol van ez már…)

Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a bizonytalanság Európában, annál inkább veszik a kereskedők a svájci devizát, s annál magasabb lesz az ára az euróhoz képest.

A zsebünkre megy

A hatást a mintegy 600 ezer devizahiteles magyar háztartás jól ismeri: a kockázatosabb időkben különösen utált forint és a svájci frank között nyíló olló miatt nőtt meg majdnem duplájára a jelzáloghitelük havi törlesztőrészlete az elmúlt néhány évben.

Tavaly év végén már egész jól állt az euró: az év végi optimizmus idején 1,24 frankot is kellett adni egy euróért. Ez persze messze volt a “békeidők” 1,5-1,7 frankos árfolyamától, ám már érezhető volt a törlesztőrészletekben. Ám ekkor jött az euróövezet adósságválságának második fordulója.

Ám van rá esély, hogy ma végre az ellenkező irányba indulnak el a törlesztőrészletek, ha Draghi a piacok számára megnyugtató megoldással áll elő, vagyis azt jelenti be, hogy korlátlanul veszik majd a spanyol és az olasz állampapírokat. A svájci frankkal ma délelőtt 234 és 238 forint között kereskedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik