Gazdaság

Nyugdíjcsökkentést is akar tőlünk az IMF

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

Megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit. A honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről – írja a Magyar Nemzet.

Az IMF követelései a következők: nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, családi pótlék csökkentése, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Ezen túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét. A BruxInfó értesülése szerint az Európai Bizottság az ügyben várhatóan kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen szeptember 27-én.

A kemény feltételek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy ősszel megegyezéssel zárulnak az IMF/EU-hiteltárgyalások. A hitelkeret összegéről a kormányfő azt mondta, arról még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összeg lehet.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerint az IMF-megállapodás miatt módosítani kell a jövő évi költségvetés már elfogadott sarokszámait. A politikus szerint akkor kell átírni a büdzsét, ha a nemzetközi szervezetek kisebb gazdasági növekedéssel számolnak 2013-ban, mint a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik