Gazdaság

Egyszerűbb lesz gázártámogatást kérni

gázóra (gázóra, )
gázóra (gázóra, )

Szeptember 1-jétől nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását, és az a nagycsaládos is kaphat gázártámogatást, aki egy háztartásban él egy családi pótlékot kapó személlyel. Vagyis nem kell majd átíratgatni a gázórákat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyszerűsítette a nagycsaládos gázártámogatás igénylését. Szeptembertől nemcsak az a fogyasztó lesz jogosult a gázárkedvezményre, aki a gázszolgáltatóval szerződést kötött és családi pótlékban részesül. Hanem az is, aki egy háztartásban él családi pótlékban részesülő személlyel.

A szolgáltató eddig csak a vele szerződő, családi pótlékot kapó személy számára biztosíthatta a kedvezményt. Ez azért volt gond, mert sokan a gázmérő átírására kényszerültek, erre ezután nem lesz szükség.

A kedvezmény a jövőben – a jogosultsági feltételek fennállásáig – határozatlan időre jár. Az új rendelkezések ennek megfelelően már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását. 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A Magyar Államkincstár Igazgatósága viszont köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásában szereplők jogosultságát.

A módosító rendelkezések elkerülhetővé teszik az évközbeni lakóhely- és szolgáltatóváltásából adódó esetleges vitákat is. A fogyasztóval korábban szerződött egyetemes szolgáltató ugyanis a fogyasztó kérelemére igazolást állít ki az év során már igénybevett kedvezmény mértékéről. Az új szolgáltató ennek alapján csak a kedvezmény fennmaradó részét biztosítja az új felhasználási helyen.

Újdonság az is, hogy 2013 januárjától a kérelmet az év során bármikor be lehet nyújtani (eddig erre nem volt lehetőség, csak egy meghatározott időpont volt, tavaly például szeptember vége). Az idei, átmeneti évben a fogyasztók szeptemberben nyújthatják be a kérelmet.

A jövő évtől egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is. Az új formanyomtatványon nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számlán már szereplő adatokat. Az igénylő a gördülékenyebb kapcsolattartást telefonszáma önkéntes megadásával is segítheti. Változás az is, hogy jogosultanként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteni azoknak, akik több gázmérővel rendelkeznek, és ezért az igénylőlapot eddig mérőóránként kellett benyújtaniuk.

A nagycsaládos gázárkedvezmény lényege, hogy az erre jogosultak a jogosultsági feltételekkel nem rendelkező más fogyasztókhoz képest nagyobb földgázmennyiséget vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási áron. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer főt érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik