Gazdaság

Tőkekivonás fenyegeti az országot

dollár-euro-font (dollár, euró. font)
dollár-euro-font (dollár, euró. font)

A külföldi befektetők rendkívüli kockázatot látnak a nacionalizmus erősödése miatt Magyarországban, emiatt inkább előbb, mint utóbb erősen csökkenteni fogják jelenlétüket - állítja egy oxfordi tanácsadó cég vezetője.

Az Oxford Analytica nevű, főként politikai kockázatelemzéssel foglalkozó tanácsadó cég európai főnöke szerint a tőkekivonás Magyarország és más nagy rizikót jelentő európai övezetek elszigetelődését, ezzel együtt gazdasági helyzetük drámai romlását hozza magával.

Erik Jones az alapblog.hu-nak adott interjúban úgy véli, hogy egyes európai politikusok, köztük magyar és görög döntéshozók a tűzzel játszanak, még ha ezzel nincsenek is tisztában. Minden szempontból nagyon veszélyesnek ítéli ezt a professzor, szerinte ugyanis a szétesési folyamat kezd önálló életet élni, a politikusok csak kullognak az események után, de ellenőrizni, irányítani már nem tudják őket.

Mint mondja, Közép-Európa nagyfokú fejlődésre érett körzet, az érintett országok egymásra vannak utalva. Csakhogy egyes térségbeli kormányok, konkrétan Magyarország, nacionalista, EU-ellenes retorikával és immár valós politikai lépésekkel, felvállalják a konfrontációt egyrészt Brüsszellel, másrészt az IMF-fel, harmadrészt a szomszédokkal. Erik Jones szerint ebből az elemzők, a befektetők és utánuk a politikusok levonják azt a következtetést, hogy Közép-Európában, jelesül Magyarországon folyamatosan növekszik a kockázat.

Az elemző arról is beszél az interjúban, hogy az eurórendszer mentése globális politikai, biztonságpolitikai és gazdasági érdek, mert az euró egy olyan rendszer alapjává vált, amely, ha részeire (értsd nemzetállamokra) bomlik szét, akkor azok egyenként többségükben életképtelenek lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik