Gazdaság

Startolnak a Facebook-részvények

Péntektől lehet Facebook-részvényt venni. Óvatosságra intenek az elemzők.

Ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Facebook 25 százalékkal több részvényt dob piacra.

421 millió részvényt szeretnének eladni, ez azt jelenti, hogy a világ legnagyobb közösségi portálját működtető társaság akár 16 milliárd dollárra is szert tehet, miután néhány nappal ezelőtt megemelte a kibocsátandó részvények célárát, 34-38 dollárra. Az ár valószínűleg a hatalmas érdeklődés miatt a felső sávhoz lesz majd közelebb, a tőzsdei kereskedés pedig tízszázalékos diszkontot feltételezve 40 dollár közelében indulhat.

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője a Hír24-nek azt mondta, hogy extrém árfolyammozgások is elképzelhetők amiatt, hogy óriási az érdeklődés a Facebook-papírok iránt. Olyan sokan akartak részvényt venni, hogy bizonyos kereskedők nem is tudták kielégíteni a jegyzési igényeket. Az elemző szerint rövid távon a hangulat befolyásolja az árfolyamot, hosszabb távon viszont az is kiderülhet, hogy túlértékelt a papír, és a cég eredményei ezt nem támasztják alá.

Intő jel lehet, hogy a napokban közzétett eredménybeszámoló szerint két év óta először fordult elő, hogy csökkenést jeleznek a Facebook fontosabb mutatói az első negyedévben: a bevétel 6 százalékkal csökkent január-március között az előző negyedévhez képest.

A céget alapító Mark Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó rész pénzügyi befektetőké.

Az oldalnak több mint 900 millió aktív regisztrált felhasználója van, a növekedés dinamikája a legutóbbi jelentés alapján érezhetően megtört. Ráadásul a felhasználók ugyan a ComScore adatai szerint havi 6-7 órát töltenek az oldalon, ez már csökkenő tendenciát jelent. Így a társaságnak újabb és újabb ötleteket kell kitalálnia, hogy a hirdetéseket eljuttassa a felhasználókhoz, ami ronthatja az élményt – írja a Napi Gazdaság.

A papír kereskedése a magyarországi brókercégek túlnyomó részénél elérhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik