Gazdaság

Jó fesztiválok, amelyekről még sosem hallott

Színes, érdekes, hangulatos, vidám, izgalmas nyári programok – és nem is feltétlenül kerülnek pénzbe. Szubjektív fesztiválkörkép.

Aki fesztiválozna, annak nem kell feltétlenül az „igazi” nyárra várnia, hiszen már a következő hétvégén is lesz néhány olyan program, amelyet bűn lenne kihagyni. És nem biztos, hogy csak a nagy múltú, nagynevű, ismert helyeken lévő programokat érdemes megcélozni. Aki keres, az talál az érdeklődésének, pénztárcájának is megfelelő rendezvényt.


Nagyobb táblázatért kattintson!

Májusban

Itt van mindjárt a Budapesti Pálinkafesztivál, ahol most a barackpálinkáé a főszerepe, vagy a Tarjáni Borfesztivál (Salgótarjánban Nemzetközi Dixieland Fesztivál is lesz a hétvégén). A következő hétvégén indul a motoros szezon, egy találkozóval Soltvadkerten és motoros búcsúval Ecséden. Utóbbi helyszínen körmeneten is részt lehet venni, és a motorosokat meg is áldják.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A pünkösdi hosszú hétvégére már igazi dömping van a rendezvényekből, ekkor indul például a balatoni szezon is, nyitnak a strandok. Siófokon a hajóállomáson rendezik a Balatoni Szezonnyitó és Gyermeknap című rendezvényt, ahol szombaton hintós felvonulás indul a kikötőbe és ünnepélyesen átadják Siófok polgármesterének a „nyár fővárosa” kulcsát, s ezzel szimbolikusan kezdetét veszi az idegenforgalmi szezon.

Pünkösd vasárnapja egyben gyermeknap is, számos programmal. Siklóson például Gyermek Lovas Napot rendeznek, s a budapesti és győri állatkert is készül erre a napra.

Júniusban

Június elejéről a Kanizsai Sárkányhajó Bajnokságot néztük ki magunknak, meg a sárvári mazsorett együttes jubileumi show-ját és a Fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, ahova főleg a növények és a szökőkutak kedvelőit várják.

A Pulykanapokra pedig stílszerűen Debrecenbe érdemes majd menni, ahol a dal szerint pulykakakast kéne venni. A rendezvény szervezői az utolsó szót inkább „enni”-re cserélték, ami jelzi, hogy a gasztronómiáé lesz itt a főszerep.

A pulykanapokkal esik egybe a Budapesti Nyári Fesztivál kezdete, amely egészen szeptember 8-ig várja a vendégeket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Ősbemutatók és világszenzációk is találhatóak a programjukban.

Június 7-16. között lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT), amely egyben a színházak „versenye” is. Díszvendég: Cserhalmi György, Kossuth-díjas színművész.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Veszprémben Kabóciádét rendez a Kabóca bábszínház a Séd-völgyben, ahol az előadásokon kívül kézműves-foglalkozásokkal is várják a gyerekeket, családokat. Ugyanekkor lesz Salgótarjánban az Észak-Magyarországi Tehetségkutató Rockfesztivál (ÉTER), amit a Tóparty Fesztivállal együtt tartanak, Kazincbarcikán pedig elkezdődik a tíznapos Borsodi Művészeti Fesztivál.

A Rózsaünnepre Szeged-Szőregre lesz érdemes ellátogatni, ahol az idén is megválasztják a legbájosabb Csipkerózsika hercegnőt és legdaliásabb Rózsaherceget. Nevezni 4 éves kortól lehet, május 21-éig. A Rózsaünneppel egy időben Balatonfüreden Sirály Táncfesztivál, Bogácson Borfesztivál, Zalakaroson pedig Szentivánéji Varázslat címen zenei program fut. A Fishing on Orfű pedig a hazai alternatív zenei színtér legizgalmasabb és legfontosabb résztvevőit hozza el a Panoráma Campingbe.

Június végén Méz és Meggyfesztivál lesz Szankon, Gitárfesztivál Balatonfüreden, Pál-napi Vígasságok Dombóváron és újra itt a soproni VOLT is, rengeteg zenével.

Júliusban

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT) az idén Velencére szervezik, július elejére. A teljes program ide még nincs meg. Gyöngyösön Sörfesztivált rendeznek, Győrben pedig Győrkőcfesztivál és Győrkőcolimpia várja a gyermekeket. A Szegedi Szabadtéri Játékok is július elején kezd, és augusztus 20-ig lesznek előadások.

Jön a Balaton Sound, Zamárdiban, s a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál Budapesten. Baján Halfőző, Lakiteleken a Tőserdő Szépe rendezvényre, Balatonbogláron a Jazz és Borfesztiválra várják július elején a nagyérdeműt.


Fotó: Kummer János

Füzesgyarmaton Csőröge néven biciklis találkozó lesz a hónap második felében, amelyen fiataloknak szóló programokkal és biciklis bemutatókkal szórakoztatnak majd. Felsőőrsön falunapokat rendeznek, a folklór és a hagyományok jegyében, és ekkor lesz a VeszprémFest is, na meg Csopakon a fröccsfesztivál és ulti-parti.

A jazz kedvelőinek a zalai Nagyrécsét ajánljuk még (Nagykanizsa Cserfő-hegy), ahol hazai és külföldi előadók is fellépnek, s ráadásul a program megtekintése újra ingyenes. Na és ott van még a szintén kihagyhatatlan Hegyalja Fesztivál, Rakamaz-Tokajban! A július végi programok közül a bükfürdői Gyógy-bornapokon akadt meg a szemünk, amihez még nincs részletes program, de a neve jól hangzik.

Augusztusra is átnyúlik a Művészetek Völgye, amelyet az idén Kapolcson és Taliándörögdön rendeznek.

Augusztusban

A Matyóföldi Folklórfesztiválon, Mezőkövesden több száz táncos mellett zenekarok, pávakörök, vásári komédiások gondoskodnak a remek hangulatról, a kézművesek utcájában pedig vásári forgatag, szebbnél szebb kézműves portéka csalogatja a vendégeket a hónap elején.

Cseszneken skót-kelta hagyományokat dédelgetnek felföldi játékokkal, amely egyfajta sport vagy inkább viadal, de nem kellenek hozzá fegyverek. Lesz minden, ami skót: szoknya, duda, dob, tánc, étel, ital!

A magyar történelmi hagyományőrzés jegyében pedig Országos Betyártalálkozóra látogathatunk, Zircre, ahol néptánc-népzene, lovas bemutató és térségi lószépségverseny is szerepel a programban. Ugyanekkor a miskolci Diósgyőri várban középkori forgatag közepébe csöppenhetünk.

S közben ne felejtkezzünk meg a Szigetről sem: augusztus 6-13-ig tart a megabuli!


Fotó: MTI / Beliczay László

A Palóc Parasztolimpiát az idén augusztus 18-án rendezik, a nagyrédei Libapáston. Ötfős csapatokkal lehet nevezni (nemek megoszlása 4+1) például a következő „olimpiai” számokban: létrában futás, hordógurítás, tojásszedés, jószág sacc.

Az augusztus 20-i hosszúhétvégén rengeteg gazdag programból ajánlhatnánk. Ezek közül a Gyöngyöstarjáni Rock- és Szüretkezdő Fesztivált választottuk, ahol a szervezők szerint neves és kevésbé neves rockelőadók fognak fel lépni.

A Szilvanapot Noszvajon tartják majd, 25-én, ahol például megismerhetik a susinkát is. Bár lehet, hogy már ismerik is, csak éppen aszalt szilva néven. S ha már szilva, akkor megemlítjük a bakonynánai Gombócfesztivált, ami szintén ezen a napon lesz.

A Szegedi Ifjúsági Napok a szervezők szerint a napfény városának fesztiválja. Igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol a megjelenés kötelező minden szegedinek.


Nagyobb táblázatért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik