Gazdaság

Ha hétvége, akkor irány a strand!

Bár 25 fokos meleget mondtak a hosszú hétvégére, egyelőre csak a strandok egy része nyit ki szombaton. Íme, néhány programlehetőség!

Kapcsolódó cikkek

A budapestiek közül a Dagály, a Gellért és a Palatinus strandján élvezhetjük az első igazán nyárias hétvégét. Utóbbi kettőnél már most beindítják a hullámmedencéket, sőt, a Palán szörfözni is lehet. Itt újdonság még egy carisma nevű labdajáték, amire külön díj nélkül lehet „benevezni”. Érdekessége, hogy speciális üvegfalú pályát építettek hozzá, így mindenki láthatja a játékosokat.

A budapesti fürdők számos szórakoztató- és sportprogrammal készülnek, a Palatinuson például péntek esténként partit szerveznek a latin zene szerelmeseinek, a Dagályon kosár, streetball és strandröplabda pálya is van, s a két strand május 12-re aquatlon versenyt szervez (a triatlon mintájára). A Pünkösdfürdői, Paskál és Római strandok pünkösdhöz igazították a nyitást (május 26), a Csillaghegyi és a Csepeli június 2-re. A belépők árát tavalyhoz képest 100-400 forinttal emelték. A Palatinuson például 2800 a hétvégi jegy, de hét közben csak 2400, a Rómain pedig hétköznap 2100 a teljes árú belépő, hétvégén egy százassal drágább. Viszont a strandváró napon (ez mindig szerda) olcsóbban is be lehet jutni: a Rómaira 1500-ért Pünkösdfürdőre 1100-ért (itt egyébként 1600 forint a hétköznapi felnőtt jegy). A Palán nincs szerdai kedvezmény.

Kinyit a nyárias hosszúhétvégére a Sárvári Fürdő strandja is: mind a 23 medencét és 18 csúszdát használhatják, akik jegyet váltanak. Üzemel a kinti strandmedence, hullámmedence, a gyermek kalandmedencék, az óriáscsúszdák és a gyógyvizes nosztalgia medence is. A hétvégén számos gyermekprogrammal készülnek a fürdőben. A felnőtt napijegy itt 2800 forint, amiért minden attrakciót ki lehet próbálni.

A Bogácsi Thermálfürdő egész évben nyitva van, de nem teljes üzemben. Itt a kinti úszómedencét és a gyermekmedencéket csak május 16-tól lehet birtokba venni. Szombattól viszont üzemel már a strandröplabda pálya és május elsejétől négy napig ki lehet próbálni egy új különlegességet: a vízen járó labdát is (ez egy óriási labda, a medencében, amibe be is lehet bújni, vagy rá is lehet mászni). A labda május 16-tól állandóan nyúzható, a közkedvelt vízi focit viszont csak egy hónappal később űzhetik majd a vendégek. A felnőtt belépő itt most még 900 forint, május 16-tól viszont 1350 lesz. Esti programjaik is vannak, most szombaton például karaoke-parti lesz, ahova 1200 forint a belépő.

A balatonfüredi két nagy strand a pünkösdi hétvégére fog teljes szolgáltatással kinyitni. A mostani hosszú hétvégén még csak közparkként „üzemel” a két strand. Bárki bemehet, minimális szolgáltatásként a mosdókat nyitják ki. Tavaly újdonság volt, hogy az Esterházy strandon lídós (homokos) partszakaszt alakítottak ki. Sok gondjuk volt azonban azzal, hogy a Balaton hullámzó vize folyton kimosta a homokot. Az idén viszont egy 23 méteres kőgáttal elállják a víz útját, így már nem fog elfogyni a homok. Ezen a strandon és a Kisfaludyn is van medencés fürdési lehetőség is, nemcsak a Balatonban lehet majd lubickolni. A medencék burkolatát éppen most újítják fel, hogy nyitásra készen legyenek vele. Az Esterházyban tavaly 850 volt a felnőtt jegyár, a Kisfaludyban 600. A strandok vezetője, Ágoston Ferenc szerint legfeljebb az inflációt elérő emelés lesz.

Az Orfűi-tó strand honlapjuk szerint június elsején nyit, azonban ez nem biztos, az időjárástól is nagyban függ – mondta a fürdő képviseletében Tószegi Veronika. Általában az iskolaév végére tervezik a nyitást. Egy biztos, a május elsejei hosszú hétvégén még nem nyit ki strand, viszont a területre bárki bemehet. Ingyen lehet fürdeni is, de csak saját felelősségre, és persze akkor, ha valakit nem zavar, hogy elég hideg a víz. Az éttermek kinyitnak, a mosdók még nem, de a vendéglátóhelyek (Tószegi Veronika szerint) beengednek. Tavaly a tó strandján 900 forint volt a felnőtt belépő, amit valószínűleg nem emelnek meg.

Abádszalókon a Tisza-tó strand június elsejétől fogadja a fürdőzőket. A hosszú hétvégére 3-4 büfé már kinyithat, és a mosdók is (ezek közül a későbbiekben is legalább egy nyitva lesz) – mondta Pál Mariann ügyvezető. Június 16-án lesz az első nagyobb rendezvényük: napközben élő koncertek, és sztárfellépők szórakoztatnak ekkor. A hagyományos tűzijátékos megnyitó bulit pedig június 23-ra tették. A felnőttek 650 forintért válthatnak majd strandbelépőt. Jó tudni, hogy akik Abádszalókon meg is szállnak (megfizetik a szállás árával együtt az idegenforgalmi adót), azok karszalagot kapnak, amivel ingyenesen látogathatják majd a nyári esti programokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik