Gazdaság

Kitolnak a szegényekkel

Kinek és mi haszna van a szegények legújabb szívatásából? Az utalványosított szociális ellátásokra célzott így egy civil szervezet.

A legújabb kiszivárgott kormányzati elképzelések szerint csak a szegényeknek fogják Erzsébet-utalványban kifizetni az ellátásokat. Ez kirekesztő! – írta közleményében a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSzH).

2012 júliusától a rendszeres szociális segélyt és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt adnák utalványban. (Mint megírtuk, a családi pótlékot, és a gyest egyelőre nem Bözsiben adják.) Paternalista, infantilizáló, a modern pénzgazdaságot megkérdőjelező ez az intézkedés – jelentették ki.


Fotó: Kummer János

Semmi nem indokolja

A Magyar Szegénységellenes Hálózat a kormányzati tervek kapcsán több dologra is felhívja a döntéshozók és a közvélemény figyelmét.

A legjobban érintettek a szegény, gyerekes családok lesznek. Az évi 10 ezer forintnyi ellátást (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény) ugyanis nekik teljes egészében Erzsébet-utalványban „fizetnék”. Ennek értelmét és indokoltságát nem igazolja egyetlen hiteles, tudományosan érvényes tanulmány sem. Nincs arra adatunk, hogy baj lenne a gyermekes családok pénzköltésével – szögezték le.

A szegények emellett a rendszeres szociális segélyt havi 5000 forintig utalványban kapják majd meg. Ennek értelme számunkra szintén felfoghatatlan. Ez a szabály megbélyegzi és korlátozza a segélyezettet – tették hozzá.

A MSzH szerint az intézkedés vesztesei tehát a szegények, akiknek a jogait és szabad döntési lehetőségeit korlátozzák, továbbá várhatóan a kiadásaikat is növelik, hiszen a kereskedők az általuk befizetendő 3-6 százaléknyi jutalékot továbbterhelik majd a fogyasztókra. Köztük magukra az utalványt beváltó szegényekre. Emellett a rendszer működtetése plusz adminisztrációval és költséggel jár majd – érveltek tovább.

A javasolt intézkedésnek két nyertese van

Az egyik nyertes a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft., amelyhez az utalványok beváltása utáni jutalék folyik be. Az MSzH szerint ennek az összegnek csak a töredéke szolgálja a szegényeket. Az a véleményük, hogy az üdülők, sétarepülők és egyéb szabadidős szolgáltatások támogatásából javarészt a középosztály részesül.

Másrészt az utalvány-elfogadó kereskedők és szolgáltatók (akiknek köre korlátozott) is nyertesek, hiszen számukra biztos üzletet, garantált keresletet generált az intézkedés.

A probléma ezzel mindössze annyi, hogy a szociális ellátások a szegénység csökkentését célzó szociálpolitikai eszközök. Tervezett megváltoztatásuk éppen a szegények számára jelent további korlátozásokat – összegeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik