Belföld

Csapda az utalványos segély

Az LMP szerint elfogadhatatlan a szociális juttatások utalványra váltása.

A kizárólag segélyből élők bevételeik harmadát költik élelmiszerekre, majdnem ugyanennyit lakásfenntartásra. Nyolc százalékot fordítanak közlekedési kiadásokra – közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt képviselője. Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának LMP-s tagja szerint a változtatással a segélyből élők képtelenné válnának lakhatásuk biztosítására, sőt utazás nélkül állást sem találhatnak. A segélyből élők többsége az élelmiszert is jellemzően piacon veszik, kártyát, utalványt ott el sem fogadnak.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a szociális juttatások rendszerén csak szakmai konszenzussal lenne szabad módosítani, de a kérdéssel foglalkozó szakemberek egyértelműen elutasították a kabinet elképzeléseit. Szél Bernadett szerint a hozzáértők is arra figyelmeztettek például, hogy a változtatások nem segítenének a szenvedélybetegeken, akik feltehetően továbbadnák utalványaikat, és az azokért kapott pénzen vennék meg a függőségüknek megfelelő termékeket. Ugyanígy tennének azok is, akiknek gyógyszerre, rezsire, illetve bármi másra lenne szükségük élelmiszer mellett. Az LMP politikusa úgy gondolja, a kormány rosszul teszi, ha hasonló, közvetett eszközökkel próbál megoldani egészségügyi, oktatási, vagy foglalkoztatási kérdéseket, azokat ugyanis kizárólag az adott területre irányuló beruházásokkal lehet orvosolni. A kormány elképzelése az uzsora elleni fellépésről sem lehet megoldás, az ellen csak a szociális biztonság megteremtése adhat védelmet.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint májusban dönthet a kormány arról, mely szociális juttatások esetében lenne indokolt az utalvánnyal, köztük az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés. Jelenleg tartanak a tárcaközi szakmai egyeztetések “az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról”. Az érintett tárcák még e hónapban megvizsgálják, szociálpolitikai okokból indokolt-e, és ha igen, milyen mértékben – a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek esetében – az utalvánnyal való fizetés. Ennek során az Erzsébet-utalvány felhasználhatóságát is vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik