Gazdaság

Júliustól jöhet a jegyrendszer

A gyest és a családi pótlékot nem, de a többi szociális ellátás egy részét Erzsébet-utalványban adnák.

Szerdán kerül a kormány elé az a tervezet az Index szerint, amely előírná, hogy egyes szociális juttatásokat Erzsébet- utalványban folyósítsák. Első körben még arról volt szó, hogy a családi pótlékot és a gyest is így adnák. Ezt a tervet egyelőre úgy tűnik, jegelték.

Már csak arról van szó ugyanis, hogy a legalább havi tízezer forintot elérő rendszeres szociális segély összegéből 5 ezer forintnyit kellene utalványban folyósítani, míg a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt teljes egészében ebben a formában adnák ki.


Pénz helyett ilyet hozhat a postás
Fotó: Neményi Márton

Az sem kizárt, hogy a jövőben nem csak élelmiszert, hanem tanszert, iskolai felszerelést és ruhát is lehetne vásárolni az utalvánnyal. Persze ettől még létfontosságú dolgokat, például a villanyszámlát, a közlekedést, a gyógyszereket nem lehetne az utalvánnyal fizetni, hívta fel rá a figyelmet az FN24 nemrégiben.

Az Erzsébet-utalvány ügyét közben Brüsszelben is vizsgálják, amiatt, hogy bevezetésével szinte államosították az étkezésiutalvány-kibocsátást, és hogy a multi láncok első körben nem csatlakozhattak az elfogadóhelyek közé. Ebben annyi a változás, hogy a Tescóban április 15-től már elfogadják az utalványokat.

A Népszabadság korábban azt írta, hogy a kormány-előterjesztést az utalványokat kibocsátó (tehát anyagilag is érdekelt) Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) ügyvezetője, Guller Zoltán készítette. Az indoklás szerint az uzsora visszaszorítása, a célzottabb felhasználás és a szociális rendszer átláthatóbbá tétele lenne a cél az utalványosítással. Az érintettek szerint azonban (mint az FN24 megírta) egy ilyen lépés nem megoldás az uzsora kérdésére, például azért, mert nem csak pénzuzsora létezik.

Egy négygyermekes ormánsági családapa pedig azt mondta el lapunknak, hogy jelentősen megnehezítené a szegények életét, ha ezentúl Erzsébet-utalványra kapnák a szociális juttatásokat.

A bevezetéséről az idő rövidsége miatt a társadalmi szervezetekkel nem egyeztettek. A tervezett intézkedés ellen áprilisban tizennyolc civilszervezet tiltakozott. Szerintük téves, előítéletes és megalázó azt feltételezni, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat.

A szociális ellátások utalványosítása több százezer embert érinthet, és évi több mint 25 milliárd forinttal növelheti az utalvány  forgalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik