eon
Gazdaság

Nehéz idők járnak az E.ON-ra

A német E.ON energetikai csoport történetének legnehezebb évét hagyta maga mögött a társaság elnökének szerdai beszámolója szerint. A tetemes eredményvesztés miatt az E.ON vezetése 1 eurós osztalékra tett javaslatot az egy évvel korábbi másfél euró után.

A vállalatnak fennállása óta először kellett veszteséget elkönyvelnie, mégpedig 2,2 milliárd eurót a 2010-es 5,8 milliárd eurós nyereséget követően – mondta el a vállalat elnöke. Johannes Teyssen az okok között két atomreaktor leállítását, a fűtőelem-adót, illetve a spanyolországi és olaszországi érdekeltségeknél bekövetkezett többmilliárd eurós értékleírást említette. Ezek nélkül az egyszeri tételek nélkül az adózott eredmény 2,5 milliárd euró lett volna.

A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 30 százalékkal 9,2 milliárd euróra csökkent, az árbevétel 22 százalékkal 113 milliárd euróra nőtt.

A németországi atomerőművek fokozatos bezárásáról tavaly hozott kormányzati döntés még inkább a megújuló energia irányába tereli a vállalatot, ugyanakkor a cégcsoport erősíteni akarja jelenlétét Európán kívül: Észak-Amerika és Oroszország mellett például Brazíliában, ahol az E.ON néhány hete kötött megállapodást egy megújuló energia hasznosítására vonatkozó jelentős beruházásról. Emellett Indiában és Törökországban is tárgyalnak a piaci megjelenésről.

Az elnök ugyanakkor úgy véli, az E.ON túljutott a mélyponton, egyebek mellett a megújuló energia hasznosításának köszönhetően. Erre utal, hogy a szél-, nap-, és vízi energiával foglalkozó részleg 21 százalékkal 1,5 milliárd euróra növelte profitját 2011-ben. Ezen a területen a következő öt évben hétmilliárd eurót szán beruházásra a vállalat globálisan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik