Gazdaság

Ettől rettegnek a vállalatok

Miről félnek a cégek 2012-ben? A legtöbben a gazdasági kockázattól, az üzemszünettől és a pusztító természeti katasztrófától. Az informatikai veszélyeket azonban alábecsülik.

A leggyakrabban említett kockázattípus (a válaszadók 25 százaléka szerint) a gazdasági kockázat – derült ki az Allianz Globális Vállalati és Szakirányú üzletága (AGCS) által készített tanulmányból. A vállalatok különösen tartanak az esetleges recessziótól, a szuverén adósságválságtól, az emelkedő nyersanyagáraktól, valamint a devizaárfolyamok ingadozásától.

Az üzemszünet kockázata a második a listán, ezt a válaszadók 16 százaléka említette. A központosított beszerzés, a globális vásárlás, a beszállítókhoz kihelyezett tevékenységi körök kibővülése, és az „éppen időben történő gyártás (just-in-time)” ugyan lecsökkentik a költségeket, de ugyanakkor fokozottan sebezhetővé teszik a vállalatokat a gyártási folyamat leállásával szemben.

Az AGCS által készített felmérés szerint a 2012-es év legnagyobb üzleti kockázatai között a harmadik helyen a természeti katasztrófák állnak. A gazdasági fejlődés és a technológiai haladás következtében a természeti katasztrófák által okozott károk megsokszorozódtak, legyen az akár hosszan tartó esőzés, árvíz, hurrikán, tájfun vagy földrengés. A tényeket tekintve, az időjárás okozta természeti katasztrófákat követően bejelentett biztosítási kárigények összege az elmúlt 30 év során 5 milliárd dollárról 40 milliárd dollárra emelkedett.

Láncreakciót váltanak ki

A tanulmány rámutat, hogy a kockázatokat egyre kevésbé lehet önmagukban, egymástól elkülönülve tekinteni. „A mai kor szoros összekapcsolódásokra épülő, globalizált világában a kockázatok is kihatnak egymásra, és dominó-effektust eredményezhetnek” – magyarázza Michael Bruch, az AGCS kockázatelemzője. Sok vállalat részére – mondja – a 2011-es év egy „tökéletes vihart” jelentett, mivel különböző kockázati események egy időben történtek.


Forrás: AGCS-felmérés

Például a természeti katasztrófák óriási anyagi károkat és széleskörű termelésleállást okoztak Ázsia csendes-óceáni területein. De ennek következtében Európában is sok gyártósornak le kellett állnia időlegesen, mivel az ázsiai beszállítások nem érkeztek meg időben. Ugyanebben az időben a szuverén adósságválság sok fejlett gazdasággal rendelkező országban negatív hatást fejtett ki a gazdasági környezetre, és kedvezőtlen eladási kilátásokat teremtett sok szektor számára.

Az Egyesült Királyságban a túlszabályozás miatt aggódnak

Ázsia Csendes-óceáni térségében a vállalatok leginkább a természeti katasztrófáktól félnek, ez sajnálatos módon beigazolódott a Japánban történt földrengés és cunami, valamint a legutóbbi thaiföldi áradások alkalmával. A vállalatok ezekben az országokban szintén aggódnak a politikai kockázatok miatt, ideértve a protekcionizmust és az állami beavatkozásokat.

Németországban attól félnek, hogy a bonyolult ipari projektek, a hibás termék-tervezés és az elégtelen belső ellenőrzési rendszerek a hatékonyág csökkenéséhez és veszteséghez vezethetnek. Az Egyesült Királyságban a vállalatok leginkább a szabályozói környezet miatt aggódnak.

A cégek viszonylag kis figyelmet fordítanak világszerte a számítástechnikai kockázatokra, a megkérdezett AGCS szakértőknek mindössze egy százaléka tartotta ezt kulcsfontosságúnak az ügyfelek szempontjai alapján.  Ám a számítástechnikai problémák – akár hackerek támadása, akár a belső folyamatok hibái miatt – könnyen milliókban mérhető másodlagos költségekhez, bevételkieséshez vezethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik