Gazdaság

Megnyugodhatnak a pánikoló piacok

Fél háromkor megérkezett a várt makroadat az amerikai munkaerőpiacról, amely némileg megnyugvást hozhat. A pánik okai és a piacok lehetőségei egy írásban.

felfelé

Az előző napi súlyos érvágás után erősödő indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír piacokon.
New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,22 százalék, a S&P-500 index 0,36 százalék, a Nasdaq Composite index 0,95 százalék nyereségben állt.

117 ezer új munkahely keletkezett az USA-ban júliusban a várt 75 ezerrel szemben. A júliusi munkanélküliségi ráta 9,1 százalékra csökkent a júniusi 9,2 százalékról. Mindez némi megnyugvást hozhat a pánikoló piacoknak.

Ha rosszabb adat érkezett volna, az bizonyosan újabb mélyrepülésbe küldi a piacokat. Ha a korrekcióra, felpattanásra számítók belépnek a piacra, illetve a ha a nagybefektetők is túlzottnak tartják a pánikot, az mindenképp támaszt adhat az árfolyamoknak mostantól.

A nap krónikája

Látványosan felgyorsult tegnap az amerikai tőzsdék esése, a nap végén pánikszerűvé váló eladások nyomán három éve nem látott, 4-5 százalékos mértékű mínuszban fejezték be a kereskedést a vezető indexek. Az amerikai mutatók ezzel átlépték a csúcstól számított 10 százalékos esést, amivel korrekciós fázisba kerültek. Besszről, medvepiacról 20 százalék felett beszélnek, Amerika ettől még messze van, ellenben az erős deviza által sújtott svájci tőzsde tegnap elérte ezt a szintet.

A begyorsulás azért érte kissé váratlanul a piacot, mert a hét elején sikerült megegyezni az amerikai adósságplafon megemeléséről, s nem hogy jelentősebb rossz hírek nem érkeztek tegnap, de a megjelent szerény jelentőségű makroadatok és cégeredmények inkább várakozás felettiek voltak.

Szerdán emelkedett

Az előző napon, szerdán ráadásul megfordult a piac közel két hete tartó folyamatos, de lassú lejtmenete, 7 nap után először regisztráltak emelkedést a Wall Street-en. A tegnapi kereskedés sem indult drámaian, a határidős indexek előrejelzéseinek megfelelően 1 százalék körüli, már-már megszokottnak tekinthető mínusszal kezdődött a nap. Ami ezt követően következett, azt volt teljesen szokatlan.

Az események láncolatát nem könnyű pontosan rekonstruálni, de az biztos, hogy a dollár jelentős erősödésével párhuzamosan a nap elején még újabb csúcsokat ütő arany és ezüst is hirtelen zuhanni kezdett – ilyet utoljára tavasszal láthattunk. A pénz a svájci frank mellett amerikai államkötvényekbe kezdett menekülni, a 2 éves papír hozama mélypontot ütött. Ezek mindenképp hozzájárulhattak a részvényekből történő meneküléshez, mely egész nap tartott. Napon belül nőttek 3-4 százalékkal a veszteségek, a Dow Jones utoljára 2008-ban esett többet 500 pontnál, a félelemindexnek is becézett VIX 30 százalékkal ugrott meg.

Magyarázatok, spekulációk

Az utólagos magyarázat mindig könnyű, most is ezerszám idézik a hírügynökségek a szakértőket, akik az európai adósságválság helyett már inkább azt említik első helyen, hogy a befektetők a szép lassan csordogáló gyenge makroadatok nyomán már reális lehetőségként kezdik értékelni azt, hogy az amerikai gazdaság újra recesszióba csúszik vissza.

Már be is indult a spekuláció a likviditásbővítő intézkedések esetleges újabb köréről, a QE3-ról (quantitative easing), melynek lehetőségét további piaci pánik esetén a Federal Reserve valószínűleg újra belengetné. Más kérdés, hogy a fogadtatása nagy kérdés lenne, hiszen nem egyértelmű, hogy az első két kör mennyire volt eredményes.

Pszichológia és technika

Természetesen nem tegnap délután derült ki hirtelen, hogy közelít a recesszió, a hirtelen eladási hullám, mint mindig, ezúttal is pszichológiai és technikai tényezőkre vezethető vissza inkább. Brókerek szerint a kisbefektetőknél szakadt el a cérna, az intézmények egyelőre inkább kivárnak, illetve az eladók mellett többen a kedvező beszállási pontot keresik.

Mert igaz, hogy a kockázatok az elmúlt időszakban nőttek, így a biztonságra törekvés logikus lépés, de a makroproblémák ellenére az amerikai vállalatok nyereségessége nagyon rendben van, a tegnapi eséssel a piac értékeltségi szintje is több éves mélypontra süllyedt.

Vagyis, ha szigorúan a jelenleg várható profitok alapján nézzük őket, a papírok olcsónak tűnnek. Kérdés, hogy működik-e a jobless recovery, vagyis a munkanélküliség csökkenése, s esetleg gazdasági növekedés nélkül is tudnak profitot bővíteni a cégek, vagy az esetleges recesszió csúnyán betesz a profitoknak is.

Ahogy az lenni szokott, az amerikai fejlemények az egész világon mélybe küldték az árfolyamokat. Amerikában másfél órája folyt a kereskedés, amikor a pesti tőzsde bezárt, s a végén keményen megküldték még lefelé az árakat a BÉT-en is. Az európai zárás után tovább nőtt amerikai veszteségeket az öreg kontinens börzéi ma reggel reagálták le: a vezető tőzsdék újabb 2-3 százalékot tettek hozzá veszteségeikhez, majd kissé csökkentek a mínuszok. Budapesten a blue-chipek idei, illetve éves mélypontokra zuhantak, OTP-t például a mai nyitásban 4350 forintért is lehetett venni, miközben a múlt héten 5600 forint felett is járt a kurzus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik