Gazdaság

Minden eddiginél több adóellenőrzés lesz jövőre

Jelentősen emelkednek a bírságok is, nem lesz könnyű bújócskázni, de manőverezni sem.

Már idén is nőtt egyes adónemeknél – így például az áfa- és az szja-ellenőrzéseknél – az adóhatóság aktivitása. Az áfa kiutalását megelőző vizsgálatok száma 15 százalékkal, az szja-é 46 százalékkal gyarapodott az előző év megfelelő időszakához képest – jegyzi meg a Deloitte elemzése.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának közlése szerint például a 2011. második negyedévében megkezdett, csaknem száz átfogó ellenőrzés közül az eddig befejezett vizsgálatok többsége feltárt valamilyen hiányosságot a cégeknél. Esetenként több tízmillió forintos adókülönbözetet állapított meg náluk.

A hatóság éves ellenőrzési irányelvei alapján, kockázatelemzés segítségével választják ki azokat, akik revízióra számíthatnak. Minél több általános, illetve adónem-specifikus kockázati tényező (például tulajdonosi, tagi hitel és kötelezettség, befektetésre elszámolt nagy összegű értékcsökkenés, tartós veszteség, közbenső vevői szerepkör) áll fenn egy társaságnál, annál esélyesebb az ellenőrzésre.

A fokozódó hatósági aktivitás következménye, hogy a vállalatoknak tulajdonképpen bármely pillanatban készen kell állniuk, mert a hibák, hiányosságok jelentős összegű bírságot eredményezhetnek. Az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztását akár félmilliós, az iratrendezési, pótlási kötelezettség elmulasztását pedig akár egymilliós bírsággal torolhatják meg januártól.

A Deloitte tapasztalatai szerint a hatósági ellenőrzések túlnyomó többsége jelenleg a cégek áfa-kezelését vizsgálja. Kiemelkedő a kiutalás előtti ellenőrzések száma, ami azonban könnyen átfordulhat a bevallás utólagos ellenőrzésébe. Kiemelt vizsgálati cél a fiktív számlázás felderítése, ezekben az esetekben megállapításra a számlabefogadónál kerül sor, de mindez az ügyletben őt megelőző „láncszemre” is visszahathat.

Az egyenes-fordított adózás (pl. építőipar) mind a számlabefogadónál, mind a kibocsátónál eredményezhet célzott vizsgálatot. Ilyen ügyleteknél a tapasztalatok szerint a legbiztosabb felkészülést a rendezett dokumentáció, vagy az előzetes hatósági állásfoglalás megléte jelentheti. Kiemelt vizsgálati terület az export és közösségi adómentes értékesítések, láncértékesítés ellenőrzése is, ahol szabálytalan gyakorlat esetén a hatóság megvonhatja az adómentességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik