Gazdaság

70 forinttal drágulhat a benzin

Az olaj világpiaci árának növekedése és a forint árfolyamának változása is drasztikus áremelkedést hozhat.

Magas, tartósan 120 dollár feletti olajárjóslat érkezett az utóbbi hetekben a McKinsey szakértőitől, ráadásul a Nemzetközi Energia Ügynökség is felhívta a figyelmet egy olyan szcenárióra, melyben az olajár 150 dollárig drágul – írja a portfolio.hu.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nyugati országok és Irán közötti feszültségek elmérgesedésével (és az olajkínálat kiesésével) az árfolyam akár 200 dollárig is repülhet. Ez a hazai üzemanyagárakra is azonnali hatást fejtene ki, a 150 dolláros árfolyam a benzin esetében 70, a gázolajnál 80 forintos literenkénti drágulást okozna.

A lap szerint ha az olajár a 150 dolláros szintig drágul, az a jelenlegi forintárfolyam mellett havi szinten 7858 forintos tehernövekedést jelent egy átlagosnak mondható autótulajdonosnak. A forint árfolyama azonban az utóbbi hónapokban jelentős mértékben gyengült, a lejtmenetet megelőzően (nyáron) még a 190 forint/dolláros szinteken tartózkodott. Vagyis, ha az olajár 150 dollárig emelkedne, és a befektetői hangulat javulásával a forint árfolyama a 190-es szintekig erősödne vissza, úgy az az autósoknak már alacsonyabb mértékű, havi 2733 forintos tehernövekedést jelentene.

Nem szabad persze arról sem megfeledkezni, hogy amennyiben az olajár a jelenlegi szintek közelében stagnálna és a forint a nyár végi szintekre erősödne vissza, az egy átlagos autósnak havi 3758 forintos tehercsökkenést jelentene – írja a portfolio.

Az amerikai kormány várakozása szerint magasabb lesz a nyersolaj ára az idei utolsó negyedévben és a jövő év egészében az eddig vártnál. A kedden közölt decemberi előrejelzés szerint a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti átlagára 98,0 dollár lesz 2012 első negyedévében. Ez 8,1 százalékkal magasabb ár annál, mint amelyet egy hónappal korábban jeleztek. Washingtonban az után módosítottak az előrejelzésen, hogy kedvezően alakul a kereslet-kínálat az Egyesült Államokban, illetve felerősödött az a várakozás, hogy hamarosan megoldás születik az euróövezeti adóssággondokra, amelynek a hatására élénkülhet a kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik