Gazdaság

Közüzemi tartozás miatt vész el a legtöbb lakás

Harmadával több árverés volt a harmadik negyedévben, mint tavaly, viszont a kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint 2011. július elejétől szeptember végéig 705 sikeres ingatlanárverést tartottak, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent.

Összesen 135 ezer 145 eset futott be hozzájuk. Öt ügyből négy továbbra is a 100 ezer forint alatti közüzemidíj-tartozásból, parkolási bírságokból áll, míg a fennmaradó 20 százalék a félmillió forint feletti tartozásból ered.

A kamara határozottan cáfolta a több ezres, százezres számokról szóló híreszteléseket, idén ugyanis kétszáz alatt maradt az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma. Ugyancsak cáfolták azokat a sajtóhíreket, miszerint a december elsejei kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti tömeges kilakoltatásokra készültek volna.

Valótlan Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnökének korábbi kijelentése is, hogy több tucat adós menekült öngyilkosságba a kilakoltatás elől. 2011-ben négy esetben történt öngyilkossági kísérlet kilakoltatás során, ami három alkalommal végződött halállal – olvasható a kamara közleményében.

A kormányszóvivő november végén hívta fel a figyelmet arra, december 1-jétől jövő márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium. Giró-Szász András akkor szólt arról is, hogy jövő januártól megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál meg segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik