Belföld

Lakásdráma Kispesten

Öngyilkossággal fenyegetőző családfő, Jobbik-LMP koalíció, százezerrel megugrott devizahitel, izraelita összeesküvés. Egy kilakoltatás története.

„Úristen, mi van itt?” – pislog egy huszonéves lány, ahogy bezsúfolódik a fotósok és operatőrök közé a kispesti panel liftjébe. Elmondjuk neki, amit a ház előtt a civilektől megtudtunk: elvileg egy háromtagú családot lakoltatnak ki a kilencedikről. „Akkor nem a nénit a kutyával?” Nem. „Kár.”

A másfélszobás kispesti lakásban ötvenes pár él huszonéves gyermekükkel. A családfőnek mezőgazdasági vállalkozása volt, a cég bedőlt, a devizahitel közben hatalmasra duzzadt, nem bírták – meséli a Kispesti GYŐZ (Gyorsreagálású Önvédelmi Zónák) aktivistája; a szervezet egyébként vállalkozókra szakosodott érdekvédelmi kezdeményezés. Ha kell, megakadályozzák a költöztetést, csak addig maradnak nyugton, amíg mindenki betartja a jogszabályokat – teszi hozzá.


A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Neményi Márton

A kilakoltatást egyébként fizikailag is nehéz elképzelni: az eleve szűk lépcsőház zsúfolásig megtelt újságírókkal, barátokkal, aktivistákkal, politikusokkal, valaki LMP-Jobbik koalíciót emleget. Öt-hat rendőr is kijött, rezzenéstelen arccal várják, mi lesz ebből, ügyesen terelgetik a fotósokat, hogy mindenki lásson mindent. „Magyarországon Decemberben nincs kilakoltatás és kész” – jelenti ki egy katonaruhás demonstráló, nem minden alap nélkül: egy transzparens tanúsága szerint valamikor Orbán Viktor is mondott valami ilyesmi. Két kétségbeesett arcú költöztető figyel a lift melletti sarokból, ahogy meghallják az üvöltözést, próbálnak úgy tenni, mintha ott sem lennének.

„Hol van ilyenkor a Fidesz, kérdem én? Van itt valaki a Fidesztől? Hát erről van szó!” A családfő eleinte egyszerűen csak keresi a költöztetőket, a végrehajtót és a jelenlegi tulajdonost. (A hírek szerint a lakást már elárverezték, a GYŐZ állítja: bőven a minimális árverezési összegen alul szerezte meg az új tulaj.) A helyzet egy darabig feszült, majd kezelhetetlenné válik. „A feleségem beteg, vagyis haldoklik! Igen, haldoklik! 59-ről indult a törlesztő, most meg 160! Azt ki mondja meg, miből? Ennyit még az sem, aki dolgozik! Az ablakhoz oda ne engedjetek, én kiugrom! Én máshol ki nem megyek!” Később finomít: tavasszal azonnal kiköltöznének, de most tényleg nincs hová menniük. Dühét aztán a tulajdonos képviselőjére zúdítja: „Itt vagy tragédia lesz, vagy vér fog folyni!”


A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Neményi Márton

Többek szerint törvénytelen az egész, a rendőröknek pedig ideje lenne eldönteni, kinek a pártján állnak. „Akarják, hogy elmeséljem, hogyan, mitől jutottunk idáig?” – kérdezi egy elegáns úr az egyenruhásokat. „Inkább az újságíróknak, azokat biztos.” A hatóságra végül nincs szükség: a tulajdonos képviselője, az LMP-s Vágó Gábor és a jobbikos Z. Kárpát Dániel együtt (!) leterelik a családfőt a hetedikre, ez utóbbi pedig öt perc tárgyalás után üdvözült mosollyal és egy megnyugtató tartalmú jegyzőkönyvvel tér vissza. „Köszönöm a segítséget mindenkinek, maradok! Mindörökké Kispest! Ezt írják meg!” „Most kéne elénekelni a felvidéki himnuszt, nem?” – veti közbe valaki. Eléneklik.

Kiderül: márciusig maradhat a család, addig azonban fizetniük kell törlesztőt. A rendőrök még tesznek pár kört, Vágó a tarthatatlan lakáspolitikáról nyilatkozik, a katonaruhás úr pedig kifejti: írhatunk mi cikket, a lényeget úgysem írhatjuk le, vagy ha mégis, azonnal kirúgnának, hiszen „ez az egész” izraeli tulajdonban van. Hallgatunk rá és el is tekintünk a tanulságlevonástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik